Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας σε συγκεκριμένα πεδία, όπως η αμυντική βιομηχανία.

Βάσει της τουρκικής ανακοίνωσης, το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών αφορούσε στα «βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και του εμπορίου».

Οι κ. Τζόνσον και Ερντογάν αντάλλαξαν ακόμα απόψεις, σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία, καθώς και για περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα, «ειδικά την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό».

Παρόλο που η τηλεφωνική επαφή των δυο ηγετών, έρχεται σε μια στιγμή που αντιμετωπίζουν και οι δύο, ασφυκτική πίεση στην εσωτερική σκηνή των χωρών τους, με τον κ. Τζόνσον να βρίσκεται υπόλογος για τα κορωνοπάρτι στα οποία συμμετείχε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος αποδυναμώνεται συνεχώς από την παραπαίουσα τουρκική οικονομία, η χρονική συγκυρία, ωστόσο, του τηλεφωνήματος με επίκεντρο, την συνεργασία στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δυο χωρών, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αυτό συμβαίνει, γιατί έρχεται σε μια στιγμή έντονης κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής της γειτονικής χώρας προς την Αθήνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με χαρακτηριστική την απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο περιεχόμενο της ομιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.