Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι μέσα σ’ αυτά που έχουμε προβλέψει. Εξακολουθούμε να είμαστε σε μια πίεση στο Ε.Σ.Υ.. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Το γεγονός ότι έχουμε μια μετάλλαξη, η οποία τείνει να επικρατήσει και παρά το γεγονός ότι έχει πολύ γρήγορη μεταδοτικότητα, δεν προκαλεί τα βαριά περιστατικά που είχαμε συνηθίσει με τη «Δέλτα», σε συνδυασμό με το ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά, είναι μια παράμετρος θετική.

Το γεγονός πως καταφέραμε να μείνουμε σταθεροί στη δέσμευση που ο Πρωθυπουργός είχε αναλάβει από το Σεπτέμβριο, ότι δεν θα υπάρξει lockdown, είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ συγκεκριμένου και μελετημένου σχεδίου, που από τη μια στόχευε στην προστασία της δημόσιας υγείας και από την άλλη στη λειτουργία του κοινωνικοοικονομικού βίου. Το λέω διότι πολλά πράγματα συνέβησαν και συμβαίνουν, δεν σημαίνει ότι είναι αυτονόητα. Όλα αυτά έχουν πίσω τους αποφασιστικές πολιτικές, σχέδιο, το οποίο, όπως φαίνεται, απέδωσε για να μην έχουμε μια περίκλειστη χώρα. Και αυτό την ίδια στιγμή που δίναμε και εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη στο πεδίο της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ.. Από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, μένουμε σταθεροί στο ότι δεν θέλουμε να δούμε την οικονομία, την εκπαίδευση να ξανακλείνει και την κοινωνία να είναι περίκλειστη.

Για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Όπως και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, έτσι και τώρα, ισχύει η δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που πλήττονται. Σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία που θα αφορούν τους κλάδους, οι οποίοι πλήττονται από τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από το τέλος του χρόνου και μετά. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να ανακουφιστούν από τη ζημιά, την οποία έχουν πάθει εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων γι’ αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε και οι θέσεις εργασίας να προστατευτουν, αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε να γίνει επανεκκίνηση τους όταν ολοκληρωθεί και αυτό το φάσμα των περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, εδώ είμαστε για να παρεμβαίνουμε όποτε και όπως χρειάζεται. Το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, δεν αφήσαμε ποτέ κανέναν μόνο του. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Για την αύξηση του κατώτατο μισθού

Όπως ξεκαθάρισε και εχθές ο Πρωθυπουργός, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έρθει καταρχήν νωρίτερα από αυτό που περίμενε κανείς. Θα έρθει από την 1η Μαΐου, την Πρωτομαγιά του 2022, και μετά. Θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Είναι μια αρκετά σύνθετη και χρονοβόρα η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Προϋποθέτει και ευρωπαϊκές συνεννοήσεις. Και, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα είναι μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν είμαστε σε θέση σήμερα να προσδιορίσουμε ακριβώς το ύψος του. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού, που ισχύει από τις αρχές του έτους. Θα είναι μια γενναιόδωρη αύξηση, ουσιαστική, διότι η ενίσχυση του εισοδήματος είναι μια πολύ βασική πολιτική, προκειμένου να ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά, οι πολίτες και στην πίεση που δεχόμαστε από τις ανατιμήσεις. Αλλά και πέραν της πίεσης από τις ανατιμήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μισθοί στη χώρα μας, κυρίως στο κατώτατό τους επίπεδο, πρέπει να ανεβούν για λόγους που έχουν να κάνουν και με την ευημερία και τη συνολικότερη προκοπή.

Για την κριτική της Αντιπολίτευσης

Η Κυβέρνηση αυτή ούτε στις διαπιστώσεις μένει, ούτε προσδοκίες καλλιεργεί. Απαντά με πράξεις στις ανησυχίες των πολιτών και στις προκλήσεις που βάζει μπροστά μας η πανδημία. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Οι Ελληνες πολίτες έχουν δει τη στήριξη της Κυβέρνησης και στα πολύ δύσκολα της πανδημίας με τα lockdown σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εισοδήματός τους με μια σειρά από πολιτικές, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η μείωση σειράς φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, η ισχύς των οποίων είναι και για το 2022. Συνεπώς, άλλοι είναι αυτοί που ως Αντιπολίτευση κερδοσκοπούν πολιτικά και δημιουργούσαν προσδοκίες και μετά τα ξεχνούσαν. Είναι γνωστά αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί πολύ κανείς με αυτού του είδους τους ισχυρισμούς. Και αυτό διότι η δική μας πολιτική είναι πρακτική, ρεαλιστική και ο πολίτης αντιλαμβάνεται το αποτύπωμά στην καθημερινότητά του. Εμείς δεν κοροϊδέψαμε ποτέ τον κόσμο. Δεν είπαμε ότι θα μηδενίσουμε το αποτύπωμα της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Ξέρουν, όμως, οι πολίτες ότι μέχρι σήμερα το Κράτος έχει διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ. Μόνο για τον Ιανουάριο 400 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για να μειώσουμε το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Συνεπώς, η Κυβέρνηση απαντά με πράξεις και με συγκεκριμένα μέτρα στις προκλήσεις και στις δυσκολίες που έχουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όσο είναι δυναμική η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, που αφορά το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι σαφές. Ήδη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις. Το Κράτος θα είναι εδώ για να στηρίξει όλους. Να στηρίξει τα νοικοκυριά, να στηρίξει και τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε και αυτές να συγκρατήσουν μέρος του κόστους τους και να μην περάσει στο τελικό προϊόν, άρα να μην το επιβαρυνθεί και πάλι ο καταναλωτής.

Πρέπει να στέκεσαι στο πλευρό της κοινωνίας, όταν ο κόσμος πιέζεται. Έχουμε τον πληθωρισμό, που είναι εισαγόμενος, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οφείλει το Κράτος, οφείλει η Κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Και το κάνει. Χωρίς να λέει ψέματα, χωρίς να λέει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των αυξήσεων, ούτε ότι το Κράτος μπορεί να διαθέτει άπειρα χρήματα στο διηνεκές. Οι στοχευμένες πολιτικές στήριξης που κάνουμε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχονται σε αντίθεση με την προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να φέρνουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή διάσταση της χώρας. Γι’ αυτό και είναι μέτρα στοχευμένα, λελογισμένα, και ξεδιπλώνονται ανάλογα με την εξέλιξη και τη δυναμική των πραγμάτων και σε ό,τι αφορά τη στήριξη για την ενέργεια και σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος.

Η οποιαδήποτε στήριξη στην ελληνική οικονομία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση, ούτε την αξιοπιστία της, ούτε πολύ περισσότερο αναπτυξιακή της δυνατότητα που μας επιτρέπει να προσελκύουμε επενδύσεις, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να προχωράμε σταθερά ανοδικά.

Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή, πριν από δύο μήνες, τελειώνει τον Μάρτιο η περίοδος αναστολής της εργασίας των υγειονομικών στην οποία βρίσκονται εξαιτίας του ότι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δεν προκύπτει καινούργια ανανέωση της περιόδου αυτής. Αν δεν εμβολιαστούν, είναι πιθανόν να τεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πάντοτε έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και για να θωρακίσουν τον εαυτό τους απόλυτα απέναντι στη πιθανότητα της νόσησης και της βαριάς νόσησης, αλλά -εξαιτίας του ρόλου που έχουν στον χώρο εργασίας τους- να προστατεύσουν και το υπόλοιπο εργασιακό τους οικοσύστημα.

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους 60 και άνω

Ισχύει κανονικά. Το είπε και ο Πρωθυπουργός χθες. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι και διαφορετικά. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς κάποια συνέπεια για εκείνους που την αγνοούν. Περίπου το 50% των συμπολιτών μας άνω των 60 ανταποκρίθηκε και έχει αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, που δίνει η επιστήμη, για να είναι θωρακισμένοι απέναντι στη βαριά νόσηση. Πάντοτε υπάρχει χρόνος και για τους υπόλοιπους. Είναι πολύ γνωστό το θεσμικό πλαίσιο, είναι πολύ γνωστές οι συνέπειες και η Πολιτεία από τη Δευτέρα και μετά θα ακολουθήσει και θα εφαρμόσει τον νόμο.

Για τα ελληνοτουρκικα

Όπως παρακολουθούμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επιμένει σε μία διαρκή τακτική πρόκλησης -και ρητορικής και σε άλλα επίπεδα- απέναντι στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων, είτε του Υπουργού Εξωτερικών, είτε του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, διαδοχικά το τελευταίο διάστημα, με όρους περισσότερο επικοινωνιακού σόου ή, ενδεχομένως, για να κερδίσουν και πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο, ήταν όλες σε αυτήν την κατεύθυνση. Τη χώρα μας δεν την ενδιαφέρουν οι λόγοι. Τη χώρα μας την ενδιαφέρει ότι η επιχειρηματολογία αυτή της Τουρκίας, ούτε από τη χώρα μας, ούτε από καμιά άλλη σοβαρή και ισχυρή χώρα, ούτε από τις χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. γίνεται αποδεκτή. Αυτό είναι μια σπουδαία κατάκτηση της ελληνικής διπλωματίας, Και δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, δεδομένου ότι εδράζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Από την άλλη, η χώρα μας έχει αποδείξει ότι και στον αποτρεπτικό τομέα, στο πεδίο, είναι πάντοτε έτοιμη να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια. Και, βεβαίως, η χώρα μας ποτέ δεν έχει δυσκολία να συζητήσει. Αρκεί η θέληση, η πρόθεση για συζήτηση από την άλλη πλευρά να είναι ειλικρινής. Να μην εντάσσεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, τερτίπια, αλλαγές τακτικής και στρατηγικής που εξυπηρετούν άλλους στόχους από τον βασικό, να συνομιλούμε σοβαρά πάνω σε ζητήματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες. Και η συζήτηση βέβαια δεν μπορεί να γίνει εκτός ενός πλαισίου, που ορίζεται αυστηρά από το Διεθνές Δίκαιο και τους τους διεθνείς κανόνες.