Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιολώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας και της μετάλλαξης όμικρον

«Βαίνουμε προς μια σταθεροποίηση ή και μείωση. Υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία, από ασθενείς οι οποίοι όμως είχαν νοσήσει νωρίτερα, ενώ η Δέλτα υπάρχει ακόμα. Σταδιακά, πάντως με την επικράτηση της Όμικρον, μειώνονται οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι», ανέφερε.

«Το πιο πιθανό σενάριο επιστημονικά είναι η Όμικρον να είναι πάνω από τη Δέλτα και με την ανοσοποίηση όλων να μην έχουμε βαθιά νόσηση και παράλληλα να έχουμε μείωση των θανάτων» πρόσθεσε και τόνισε ότι από την Άνοιξη τα πράγματα, λόγω και του καιρού, θα είναι καλύτερα.

Σχετικά με τα νέα αντιϊκά φάρμακα σημείωσε ότι από αυτή την εβδομάδα έρχονται στη χώρα μας και μετά από έγκριση του γιατρού θα μπορεί να πηγαίνει στην αντίστοιχη επιτροπή και να γίνεται δεκτό το αίτημα για να χορηγούνται.

«Σε δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε πιο καλή κάλυψη και με τα δύο φάρμακα. Χρησιμοποιούνται για άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά στις πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τα μονοκλωνικά, να έχουμε και τα χάπια αυτά», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι δεν τα χάπια και τα μονοκλωνικά είναι για όταν έχουμε νοσήσει, για να μειώσουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε βαριά νόσηση, ενώ ο εμβολιασμός είναι για να μην νοσήσουμε με βαριά λοίμωξη όταν είμαστε υγιείς.