«Ο αγωγός EastMed είναι ένα έργο που δε σχεδιάστηκε σωστά από οικονομικής άποψης από την αρχή και ήταν μια πολιτική κίνηση», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Αναφερόμενος στην απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στη δημιουργία του αγωγού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν το αέριο, το πετρέλαιο, αυτό τον πλούτο στην Ευρώπη».

Αυτό που είναι σημαντικό, συνέχισε, εάν αυτός ο πλούτος μια ημέρα προωθηθεί στην αγορά, «είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Έτσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί».

Ο κ. Τατάρ, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TVNET,αναφέρθηκε στο Κυπριακό εξηγώντας, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει το διάλογο με την ελληνοκυπριακή, είναι πάντοτε έτοιμη να προσέλθει σε άτυπες συνομιλίες για να συζητήσουν τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους, αλλά και θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την Ενέργεια. «Δεν μπορούμε να επαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας», ανέφερε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε, ότι είναι μεγάλη ευτυχία για αυτούς το γεγονός ότι έχουν πίσω τους την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, η οποία συνεχίζει να τους στηρίζει όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην πολιτική τους για «δύο κράτη». Τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού», πρόσθεσε, προέρχονται από το παρελθόν και είναι δικαιώματα που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960.

Μίλησε για συνεχείς προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και της Ελλάδας για στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Όλοι είναι χαμένοι από έναν πόλεμο. Στην Κύπρο βιώσαμε πολλούς πολέμους και πόνο. Πριν το 1974 οι Τουρκοκύπριοι καταπιέζονταν συνεχώς. Βιώσαμε κάθε είδους βάσανα και αδικίες. Και οι Ελληνοκύπριοι βίωσαν αρκετό πόνο το 1974. Είχαν οικονομικές ζημιές. Και αυτοί προσφυγοποιήθηκαν. Συνεπώς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία που έχει να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνεται παραπλάνηση από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», ανέφερε.