Για τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε το πρωί του Σαββάτου (15/1) ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης 5ης δόσης, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές μία δόση μέχρι να το περιορίσουμε».

«Πιστεύω ότι άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για 4η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Γαλιατσάτος στο Mega.

«Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσον αφορά στον κορονοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο δόσεις το χρόνο μέχρι να το περιορίσουμε» τόνισε ο καθηγητής.

Τι είπε για τις επαναμολύνσεις

Σε ερώτηση για το αν κάποιος που έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό μπορεί να νοσήσει εκ νέου, ο καθηγητής υπογράμμισε: «Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορονοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό».

«Αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα. Μετά την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορονοϊό και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

«Ο κορονοϊός προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά άτομα, ωστόσο σε πολλά άτομα, είναι μακράς διάρκειας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι, γιατί οι επιπτώσεις του “long covid” είναι σοβαρότεροι από κάποιον που το περνάει ήπια και είναι εμβολιασμένος», πρόσθεσε.

«Η Όμικρον ήρθε και πιστεύουμε θα φύγει γρήγορα»
«Σε μερικές πολιτείες που είχαν την Όμικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαίνουν τα νούμερα, στην Ελλάδα όπως και εδώ στη Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η Όμικρον ήρθε και πιστεύουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχές Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι Όμικρον », τόνισε.