Το όραμά του για τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού ανέπτυξε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος. Ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε για τα έργα που υλοποιούνται και για τον προγραμματισμό του, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην πανδημία.

Όσον αφορά την πανδημία, πώς είναι η κατάσταση στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού;

Βιώνουμε, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, μια πρωτοφανή πανδημική κρίση. Ο κορονοϊός επηρεάζει όλες τις δραστηριότητες και τις λειτουργίες παντού και η διαχείρισή του έχει μεγάλες δυσκολίες. Βασικός στόχος δικός μας ήταν και είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της οικονομικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη. Είναι αλήθεια ότι κατορθώσαμε να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού. Αυτό οφείλεται στην υπεύθυνη στάση των κατοίκων αλλά και στην άμεση και σχεδιασμένη δράση της Δημοτικής Αρχής. Προσωπικά, είμαι αρνητής της προχειρότητας και του «βλέποντας και κάνοντας». Έτσι, από την πρώτη στιγμή διαμορφώσαμε ένα Συνολικό Σχέδιο Δράσης, λειτουργικό και εφαρμόσιμο.

·     Οργανώσαμε τη δωρεάν διενέργεια χιλιάδων τεστ για τους κατοίκους του δήμου. Μάλιστα, για οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, φροντίσαμε να υποβληθούν σε τεστ, δωρεάν πάντα, σε διαγνωστικά κέντρα.

·     Παρείχαμε κατ’ οίκον φαρμακευτική περίθαλψη καθώς και είδη πρώτης ανάγκης σε συμπολίτες μας.

·     Διανείμαμε έτοιμα γεύματα σε σπίτια απόρων και οικονομικά αδυνάτων.

·     Μεταφέραμε από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα συμπολίτες μας με δημοτικά οχήματα.

Παράλληλα, συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας από καταξιωμένους επιστήμονες, ο ρόλος της οποίας είναι να συμβουλεύει τη Δημοτική Αρχή για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σχετικά με τις τοπικές επιχειρήσεις, προχωρήσαμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης:

·     Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

·     Απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για επαγγελματικούς χώρους του δήμου.

Με τον τρόπο αυτόν βοηθήσαμε έμπρακτα τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Εμβολιαστική κάλυψη στον δήμο

Όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμού που με ρωτήσατε, κατορθώσαμε να έχουμε εξαιρετικά υψηλό, ένα από τα υψηλότερα στη χώρα, περίπου 90%. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιστήμης και της λογικής. Απέκτησαν έτσι ένα όπλο άμυνας για τον εαυτό τους, για τους δικούς τους ανθρώπους και το κοινωνικό σύνολο. Να ευχαριστήσω όμως και τις υπηρεσίες του δήμου για το έργο που προσφέρουν.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων; Είστε στη μέση της δεύτερης θητείας σας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια;

Πρώτα από όλα, έχει ιδιαίτερη σημασία να σας πω ότι, παρά την πανδημία, έχουμε καταφέρει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Δεν κηρύξαμε lockdown στα έργα. Βρισκόμαστε σε συνεχή δράση για όλα. Ξέρετε, προσωπικά δεν θέλω να ρίχνω το βάρος αποκλειστικά στα μεγάλα έργα υποδομής. Αυτά που χωρίς αμφιβολία είναι άκρως απαραίτητα και τα οφέλη τους θα τα βλέπουμε για δεκαετίες. Θεωρώ πως την ίδια στιγμή πρέπει να υλοποιούμε και έργα μικρότερα, που διευκολύνουν τους δημότες μας κάνοντας καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Έργα που δίνουν χαρά στους νέους, βοήθεια στους μεγαλύτερους. Να τονίσω επίσης ότι, παρά την κάμψη των εσόδων μας από την υγειονομική κρίση, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη και αυξήσαμε την περιουσία του δήμου.

Σας αναφέρω μερικά από τα έργα που υλοποιήσαμε:

·     Το νέο σύστημα ηλεκτροφωτισμού, με την αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού με έξυπνο φωτισμό Led. Το έργο αυτό άλλαξε την εικόνα της πόλης ενώ εξοικονομούμε σημαντικούς πόρους.

·     Αναδιαμορφώσαμε πλατείες, παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους, όπως την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στον Χολαργό.

·     Δημιουργήσαμε νέες υποδομές στον Υμηττό, για την καλύτερη προστασία αυτού του μοναδικού δώρου που έχει η πόλη μας, αλλά και για να χαίρονται τις ομορφιές του μικροί και μεγάλοι.

·      Ενισχύσαμε τον μηχανισμό καθαριότητας, με νέα απορριμματοφόρα, σάρωθρα και άλλα σύγχρονα μηχανήματα.

·     Προχωρήσαμε σε αναβάθμιση όλων των υποδομών της ανακύκλωσης εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα.

·     Κατασκευάσαμε νέες υποδομές στα Αθλητικά Κέντρα του δήμου. Έτσι, διαθέτουμε πλέον κλειστούς και ανοιχτούς χώρους άθλησης υψηλών προδιαγραφών.

·     Φροντίσαμε με συνεχείς παρεμβάσεις όλα τα σχολικά συγκροτήματα να διαθέτουν τις καλύτερες υποδομές, να είναι όμορφα και λειτουργικά. Πετύχαμε την ίδρυση τεσσάρων νέων σχολείων. Προγραμματίζουμε, έχοντας εξασφαλίσει τις υποδομές, την κατασκευή Νηπιαγωγείου και Βρεφονηπιακού Σταθμού.

·     Μεριμνήσαμε για τα αδέσποτα και αναβαθμίσαμε τα πάρκα σκύλων.

·     Υλοποιείται αυτή την περίοδο ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο σε μια μεγάλη περιοχή του Παπάγου, που θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα.

·     Σε εξέλιξη επίσης είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της οδού Βουτσινά στον Χολαργό, με μεγαλύτερα πεζοδρόμια και οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης.

·     Προωθούμε τη βιοκλιματική ανάπλαση του παραδρόμου της Μεσογείων, για να αναπτυχθεί εκεί Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο, με οροθέτηση της στάθμευσης, επέκταση πεζοδρομίων και δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

·     Πλούσιο έργο πραγματοποιήσαμε και με κοινωνικές υπηρεσίες δομές και δράσεις και πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσαμε και τη Δημοτική Ιματιοθήκη.

·     Κατασκευάζουμε νέο κτίριο ΚΑΠΗ – Πολυιατρείων στην Κοινότητα Παπάγου.

Να σας αναφέρω ακόμη το έργο μας στον χώρο του πολιτισμού. Ασφαλώς γνωρίζετε το Φεστιβάλ του δήμου μας, που αποτελεί πλέον θεσμό για ολόκληρη την Αττική, αλλά και τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης που πρόσφατα εγκαινιάσαμε.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού;

Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορα και καλά σχεδιασμένα βήματα στην υλοποίηση του φιλόδοξου, είναι αλήθεια, προγράμματός μας. Η Δημοτική μας Αρχή δημιούργησε μια δυναμική και, έχοντας γνώση και εμπειρία, μπορεί να ολοκληρώσει αυτό το πλάνο των έργων που είναι απαραίτητα για την πόλη μας. Οι στόχοι, τα σχέδια και το όραμά μας για την πόλη δεν περιορίζονται, όπως είναι φυσικό, στο διάστημα του υπολοίπου αυτής της θητείας. Ωστόσο, διαμορφώνουμε με έργα, νέες υποδομές και σχέδια το μέλλον αυτής της πόλης. Οι κατευθυντήριοι άξονες, οι ράγες στις οποίες κινούμαστε είναι οι εξής:

Με συνεργασία και σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, να διαμορφώσουμε μια πόλη ανθεκτική στις προκλήσεις-κρίσεις της εποχής, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών μας.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία;

Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, που προκύπτουν νέα προβλήματα και συνεπώς νέες ανάγκες, οι εξελίξεις φέρνουν νέες προκλήσεις. Πιστεύω, καταρχάς, πως οι πολίτες στην παρούσα χρονική περίοδο δεν ασχολούνται με το ποιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Αυτό που επίσης πιστεύω είναι πως όλοι οφείλουμε να προσφέρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε στον τόπο μας και στους συμπολίτες μας, ώστε η πόλη μας να γίνεται κάθε μέρα καλύτερη.

Προσωπικά, νιώθω ότι έχω να δώσω ακόμη περισσότερα στην πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με την οικογένειά μου. Και δεν κρύβω το δικό μου όραμα. Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού να γίνει μία πόλη-πρότυπο.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο