Τις τάσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των νησιωτών του βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό ζήτημα, κατέγραψε έρευνα της γνωστής εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού της Λέσβου «Aeolos Tv» η οποία και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτήν:

Οι πολίτες σε ποσοστό 73,2% διαπιστώνουν σαφή βελτίωση της κατάστασης όσο αφορά την μεταναστευτικό στον τόπο τους. Το 18,3% υποστηρίζει ότι η κατάσταση παραμένει ίδια και το 8,3% ότι έχει χειροτερέψει.

Σε παρόμοια ερώτηση για το αν θεωρούν ότι η κατάσταση στο νησί τους είναι ελεγχόμενη, σε ποσοστό 78,1% απαντούν θετικά (με ναι και μάλλον ναι) και μόλις 20,4% απαντούν αρνητικά (με όχι και μάλλον όχι). Ας σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 οι απαντήσεις των πολιτών ήταν τελείως διαφορετικές. Σε ποσοστό 49,1% είχαν απαντήσει ότι η κατάσταση στον τόπο τους έχει χειροτερέψει, και μόλις 27,5% απαντούσε ότι έχει βελτιωθεί.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό, 62,2% οι νησιώτες θεωρούν ότι οι κλειστές δομές είναι η λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό κρίνονται θετικοί κατά 56,1% και αρνητικοί ή μάλλον αρνητικοί κατά 44,1%.

Η λειτουργία κλειστών δομών που προωθεί η κυβέρνηση κρίνονται ότι συμβάλλουν στην αποτροπή νέων ροών κατά 51,6%, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 46,1%.

Τέλος σε ποσοστό 55,5% οι πολίτες απαντούν ότι οι επιτροπές κατοίκων για τη διαχείριση του προσφυγικού έχουν δημιουργηθεί για προσωπικούς ή πολιτικούς λόγους, ενώ σε ποσοστό 26,.9% θεωρούν ότι έγιναν για πραγματικούς λόγους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 15 Ιανουαρίου και σε αυτήν συμμετείχαν τηλεφωνικά 700 άτομα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ