Σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, μεταξύ των οποίων το Σωτηρία και Ασκληπείο της Βούλας το βράδυ της Δευτέρα 17 και Τρίτης 18 Ιανουαρίου, επιτέθηκαν χάκερς.

 

Πρόκειται για τρία από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της πανδημίας. «Οι χάκερς μπλόκαραν τα αρχεία των νοσοκομείων και το πρώτο μέλημα ήταν να θωρακιστεί το firewall δηλαδή να δημιουργηθεί τείχος ασφαλείας έναντι των εισβολέων. Ο server για τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο φιλοξενείται στο control room της 1ης ΥΠΕ, για το ΝΙΜΤΣ δεν έχω εικόνα καθώς είναι ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας», λέει στο iefimerida ο κ. Σταθης.

Νέκρωσαν τις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων
Η επίθεση στην ουσία νέκρωσε τις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. «Σε διοικητικό επίπεδο έχουν κλειδώσει όλα τα αρχεία και οι απαραίτητες εργασίες γίνονται χειρόγραφα αυτές τις μέρες», επισημαίνει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τους δράστες.

«Έχει ήδη επιληφθεί η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας καθώς πρόκειται για θέμα ασφαλείας της χώρας», τονίζει ο κ.Στάθης. Την ίδια ώρα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον server επιχειρεί να δημιουργήσει back up ώστε να προστατευτούν τα αρχεία. Ο server στο control room της 1ης YΠΕ λειτουργεί από το 2003 υποστηρίζοντας το Σωτηρία αλλά και το Ασκληπιείο.