Εν όψει της κακοκαιρίας «Ελπίς», τα εκχιονιστικά πήραν θέσεις μάχης από νωρίς σε καίρια σημεία της χώρας. Χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αττικής προβλέπει η ΕΜΥ, αλλά και ίσως σε νήμα των Κυκλάδων.

Τα πρώτα έντονα φαινόμενα ξεκίνησαν από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται χιόνι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας! Από τους πρώτους στόχους να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, προς αποφυγή των περσινών φαινομένων που η «Μήδεια» είχε κλείσει μέχρι και την Λεωφόρο Κηφισίας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον έως και την Τρίτη.

Η επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα ξεκίνησε με τα χιόνια να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στη Δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα οι κάτοικοι προετοιμάστηκαν για την κακοκαιρία και με φτυάρια καθαρίζουν τους δρόμους, σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουν ανοιχτούς. Η χιονόπτωση ξεκίνησε από το πρωί, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα. Οι Υπηρεσίες Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή και τα μηχανήματα για αποχιονισμό στους δρόμους ενώ ολικός παγετός αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια αναμένονται όμως σε αρκετές περιοχές της χώρας, με δήμους και περιφέρειες να είναι επί ποδός. Οι αρχές στα Καλάβρυτα βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίζουν την έλευση του χιονιά από νωρίς το πρωί. Χιονοπτώσεις έγιναν σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα. «Κάνουμε συντήρηση στα αυλάκια ομβρίων υδάτων διότι αν πέσει χιόνι μετά θα γυρίσει το χιόνι στο οδόστρωμα και θα δημιουργείται πάγος» αναφέρει ο Αλέξιος Λεχουρίτης από την Πολιτική Προστασία Δήμου Καλαβρύτων.

Σε ύψιστη ετοιμότητα βρίσκεται και η Μαγνησία, με τους κατοίκους να προετοιμάζονται για τον παγετό. Οι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει την δική τους προετοιμασία για τον χιονιά και εφευρίσκουν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία …οικονομικά. Παίρνουν άλογα, ανεβαίνουν στο βουνό, κατεβάζουν ξύλα για να μείνουν ζεστοί στις πολικές θερμοκρασίες

Στην Αττική τα φαινόμενα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από την Δευτέρα ωστόσο οι προετοιμασίες ξεκίνησαν ήδη εδώ και μέρες. Στα βόρεια προάστια που δοκιμάστηκαν έντονα πριν από ένα χρόνο λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, Δήμοι και περιφέρεια εργάζονται πυρετωδώς. Σε πλήρη ετοιμότητα είναι όλος ο μηχανισμός Περιφέρειας Αττικής με 80 μηχανήματα, 2,5 χιλιάδες τόνους αλάτι και 250 άτομα προσωπικό για την προστασία πολιτών Κάτοικοι , σπεύδουν να προμηθευτούν αλάτι από διάφορα σημεία. Την ίδια ώρα , προμηθεύονται με ξύλα για να κρατηθούν ζεστοί , αφού όπως λένε είναι οικονομικότερη λύση υπό το φόβο μάλιστα να βρεθούν και πάλι χωρίς ρεύμα.

Τα τελευταία στοιχεία για την «Ελπίδα»
Μέχρι και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου θα καταγράφονται ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες στη χώρα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού. Όπως προκύπτει από την ΕΜΥ, όσο προχωρά η νύχτα, χιόνια θα καταγράφονται και στα πεδινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδα με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν ύφεση από το μεσημέρι του Σαββάτου 22/1, όποτε και το φαινόμενο θα μεταφερθεί στη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, βορειονατολική Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν ακόμη και στα νησιά χωρίς ωστόσο το καιρικό φαινόμενο να είναι ισχυρό στη νησιωτική Ελλάδα.

Τι προβλέπεται για την Αττική
Με χιονόνερο θα ξεκινήσει ημέρα αύριο στην Αττική με χιονόπτωση να εκτιμάται πως θα σημειωθεί και χαμηλότερα από τα ορεινά- ημιορεινά, φτάνοντας μέχρι τα βόρεια προάστια έως το απόγευμα. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν πρόσκαιρα από το απόγευμα έως το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως το βράδυ του Σαββάτου προς το πρωί Κυριακής θα υπάρξει υποτροπή του καιρικού φαινομένου και κυρίως στα βόρεια κι ανατολικά του νομού θα υπάρχουν χιονοπτώσεις. Στην αρχή της εβδομάδας, κατά την δεύτερη φάση του κύματος κακοκαιρίας- το οποίο και εκτιμάται πως θα είναι ισχυρότερο, αναμένονται χιόνια μέχρι και στο κέντρο και τα παράλια της Αθήνας.