Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ότι ένα ετήσιο εμβόλιο για την Covid-19 θα ήταν προτιμότερο από συχνότερες αναμνηστικές δόσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer/BioNtech έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου και του θανάτου που προκαλείται από την παραλλαγή Ομικρον, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται κατακόρυφα, ορισμένες χώρες έχουν επεκτείνει τα προγράμματα αναμνηστικών εμβολίων για τον κορωνοϊό, ή έχουν μειώσει το διάστημα μεταξύ των εμβολίων, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ενισχύσουν την προστασία των λαών τους.

Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό N12 News, ο Αλμπερτ Μπουρλά ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να χορηγούνται τακτικά αναμνηστικές δόσεις εμβολίου, κάθε τέσσερις έως πέντε μήνες.

«Αυτό δεν θα είναι ένα καλό σενάριο. Αυτό που ελπίζω (είναι) ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο που θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο», δήλωσε ο Μπουρλά.

«Μια φορά το χρόνο – είναι πιο εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους να το κάνουν. Είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να το θυμούνται. Έτσι, από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι μια ιδανική κατάσταση. Ψάχνουμε να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο που να καλύπτει την Ομικρον και να μην ξεχνά τις άλλες παραλλαγές και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση», προσέθεσε ο Αλμπερτ Μπουρλά.

Ο Μπουρλά δήλωσε ακόμη ότι η Pfizer θα μπορούσε να είναι έτοιμη να καταθέσει αίτηση για έγκριση ενός επανασχεδιασμένου εμβολίου για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Ομικρον και να το παράξει μαζικά ήδη από τον Μάρτιο.

Επικαλούμενα τρεις μελέτες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσαν την Παρασκευή ότι η τρίτη δόση ενός εμβολίου mRNA είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Ομικρον, παρέχοντας 90% προστασία από τη νοσηλεία.

Πηγή: iefimerida.gr