Με πλούσιο πρόγραμμα ξεκινάει σε λίγες μέρες, το φετινό 34 Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διαδικτυακά και δωρεάν για όλους.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από 27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου στο link: panoramafest.org

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει το καθιερωμένο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, Αφιερώματα στα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ, στον Σταύρο Τσιώλη, ειδικές προβολές και ταινίες μικρού μήκους. Από την Πέμπτη 27/1 μέχρι την Τετάρτη 2/2, το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει το καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, διαδικτυακά στην πλατφόρμα CINESQUARE, με δωρεάν πρόσβαση σε συνολικά 34 ταινίες και αφιερώματα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και τα καθιερωμένα βραβεία της διοργάνωσης.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, λίγες μέρες μόλις, πριν την έναρξη του φεστιβάλ, παρουσιάζει συνοπτικά το περιεχόμενο της φετινής διοργάνωσης, σχολιάζοντας παράλληλα τις εξελίξεις στο χώρο του κινηματογράφου, μέσα στην ιδιαίτερη συνθήκη της πανδημίας.

«Η συνέχιση της πανδημίας, με την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον, δυστυχώς μας αναγκάζει, για δεύτερη φορά, να διοργανώσουμε το φετινό, 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διαδικτυακά, δίνοντας όπως και πέρυσι την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό όλης της Ελλάδας, και όχι μόνο της Αθήνας, να παρακολουθήσει και να απολαύσει τις διάφορες προβολές του. Προβολές που, όπως και στο παρελθόν, καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του ευρωπαϊκού – μαζί, πάντα, και του ελληνικού – κινηματογράφου, χωρίς να παραμερίζεται και ο υπόλοιπος. Με τις ελληνικές, νέες και παλιότερες, ταινίες να καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του: από το Διαγωνιστικό Τμήμα, που είναι το κύριο σκέλος του, μέχρι και τα αφιερώματα. Με την ελπίδα σε μια σύντομη επιστροφή στην αίθουσα, σας περιμένουμε από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου να ανακαλύψουμε μαζί όχι μόνο τι καινούργιο έχει να μας προσφέρει ο πάντα πρωτοποριακός ευρωπαϊκός κινηματογράφος (από τον οποίο αντλεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται ο υπόλοιπος κινηματογράφος) αλλά και πτυχές από την πάντα συναρπαστική ιστορία του.» δηλώνει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης / Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

«Αρχικά βοηθός σκηνοθέτης και στη συνέχεια σκηνοθέτης ο ίδιος, για 13 χρόνια στη Φίνος Φιλμ, ο αντικομφορμιστής, μοναχικός σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης (1937-2019) αποσύρθηκε για μια δεκαπενταετία από τον κινηματογράφο πριν επιστρέψει ξανά, για να ξεκινήσει τη δική του, καθαρά προσωπική πορεία, σ’ έναν κινηματογράφο μακριά από τις αποπνικτικές, συχνά απαράδεκτες απαιτήσεις των παραγωγών, και να μας προσφέρει μια σειρά ταινίες, από το «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985) μέχρι το «Γυναίκες που περάσατε από δω» (2017), ταινίες, δοσμένες με ειλικρίνεια και πάθος, πάνω σ’ έναν κόσμο κι έναν τρόπο ζωής που ο ίδιος έβλεπε μέσα από την κάμερα, με μια καθαρά δική του, αθώα ματιά. Ταινίες ενός ιδιαίτερα αγαπητού φίλου, δοσμένες με την ευγενικότητα και το λεπτό χιούμορ που τον χαρακτήριζαν, με δικά του σενάρια, με αυτοσχέδιους διαλόγους και ηθοποιούς συχνά ερασιτέχνες, με μια γραφή λιτή, άμεση, από την οποία δεν έλειπαν η φαντασία και η ποίηση», προσθέτει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

«Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πιστό στην υπεράσπιση των κινηματογραφικών ειδών από τον πρώτο χρόνο της ύπαρξής του, έχει μια ακόμα έκπληξη στο φετινό πρόγραμμά του: επτά φιλμ νουάρ στα οποία οι γυναίκες κυριολεκτικά «πρωταγωνιστούν». Άλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε ως θύτες και θύματα συγχρόνως, κι άλλοτε ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες, οι μοιραίες γυναίκες των φιλμ νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιο με πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα. Η επιλογή των ταινιών ξεφεύγει από τα γνωστά κλασικά φιλμ νουάρ που έχουμε δει πολλές φορές, και εστιάζει κυρίως σε ταινίες σπάνιες, ακόμα και για τους μυημένους. Επίσης, το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο ταινίες αμερικανικής παραγωγής (3) αλλά και 4 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγγλικής παραγωγής, ενώ δύο ταινίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας», αναφέρει ο Δημήτρης Παναγιωτάτος – Σκηνοθέτης (επιμέλεια αφιερώματος).

Κάθε μέρα στις 10.00 π.μ. θα διατίθενται προς προβολή στην πλατφόρμα CINESQUARE, 4-5 νέες ταινίες, που θα παραμένουν διαθέσιμες για περιορισμένο αριθμό θεάσεων μέχρι την κάλυψή τους, έως και τη λήξη του φεστιβάλ, στις 2 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά το Πρόγραμμα Προβολών:

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου
TROUBLED MINDS των Raitis Abele & Lauris Abele – Διαγωνιστικό
SISTERHOOD της Dina Duma – Διαγωνιστικό
FEDORA του Billy Wilder – Ειδικές Προβολές
FACES IN THE DARK του David Eady – Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ
ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ του Σταύρου Τσιώλη – Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου
CALIFORNIE των Alessandro Cassigoli & Casey Kauffman – Διαγωνιστικό
Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Πέτρου Σεβαστίκογλου – Διαγωνιστικό
PATCHWORK του Πέτρου Χαραλάμπους – Διαγωνιστικό
CHASE A CROOKED SHADOW του Michael Anderson – Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ του Σταύρου Τσιώλη – Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη

Σάββατο 29 Ιανουαρίου
AS FAR AS I CAN WALK του Stefan Arsenijevic – Διαγωνιστικό
I’M NOT IN LOVE του Col Spector – Διαγωνιστικό
SIGNS OF LIFE του Werner Herzog – Ειδικές Προβολές
WALK A TIGHTROPE του Frank Nesbitt – Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ
ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ του Σταύρου Τσιώλη – Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη

Κυριακή 30 Ιανουαρίου
MY MOTHER’S SWEDISH HEART του Adis Bakrač – Διαγωνιστικό
R.E.M. ΤΑΧΕΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥ του Κάρολου Ζωναρά – Διαγωνιστικό
ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΧΟΥΡΜΑΔΙΑ του Σταύρου Τσιώλη – Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη
LE KONTAR DE GODARD του Βαγγέλη Δεληγιώργη – Μικρού Μήκους
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Σέργιου Ρίζου – Μικρού Μήκους
ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ του Παντελέοντα Τηλιακού – Μικρού Μήκους

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου
MA NUIT της Antoinette Boulat – Διαγωνιστικό
MUSA του Νίκου Νικολόπουλου – Διαγωνιστικό
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ Σ’ ΟΛΑ του Διονύση Γρηγοράτου – Ειδικές Προβολές
DUNE του David Lynch – Ειδικές Προβολές
ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ του Σταύρου Τσιώλη – Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου
INVENTORY (INVENTURA) του Darko Sinko – Διαγωνιστικό
SUDDEN FEAR του David Miller – Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ
TREAD SOFTLY STRANGER του Gordon Parry – Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ
ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Σταύρου Τσιώλη – Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου
THE INNER CAGE (ARIAFERMA) του Leonardo di Costanzo – Διαγωνιστικό
THE STRANGE LOVE OF MARTHA IVERS του Lewis Milestone – Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ
DECOY του Jack Bernhard – Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ
120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ του Βασίλη Βαφέα – Ειδικές Προβολές

34th-Panorama-Poster-no-logos