Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σχολίασε την έλευση των έξι στρατιωτικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα, με προκλητικό τρόπο και απειλές.

«Τα έξι αεροπλάνα που αγόρασε η Ελλάδα είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία» ανέφερε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στην Milliyet, υποστηρίζοντας ότι είναι εντελώς παράλογο να κατηγορεί κάποιος την Άγκυρα για επεκτατικότητα, προσθέτοντας: «Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια άκρως καταστροφική και προκλητική προσέγγιση στη σχέση των δύο συμμάχων. Βλάπτει τη σχέση μας», ανέφερε ο Ακάρ, επισημαίνοντας ότι επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση της Αθήνας. «Νομίζουν ότι κάτι κερδίζουν αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Είναι πολύ λίγα».

Σύμφωνα με τον Ακάρ οι Έλληνες «συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που ξεπερνά το μπόι τους» και κάνουν λάθη με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών. Στο ίδιο πλαίσιο, καταλόγισε στην Ελλάδα για ιδιοτροπίες. «Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε επεκτατικές δράσεις, ούτε κάνουμε ομιλίες με έντονο περιεχόμενο. Είναι απολύτως παράλογο να μας κατηγορούν για επεκτατικότητα και για επιθετικότητα», τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Τουρκία. Ας ρωτήσουμε ποιος είναι επεκτατικός;». Μάλιστα, κατηγόρησε την Αθήνα ότι δρα σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε τις απειλές του για τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Είναι αποδεκτό αυτό; Το 1995, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Δεν θέλουμε ένταση. Ας εκμεταλλευτούμε όλοι τον πλούτο των θαλασσών, για να είμαστε κι εμείς επίσης χαρούμενοι. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση».

Τέλος, αναρωτήθηκε ποια απειλή ξεκίνησε από την Τουρκία. «Προσπαθούν να το κάνουν λες και έχουν πρόβλημα. Αυτό που προσπαθούμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρόλα αυτά, λέμε να καθίσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τέταρτη συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα».