Σίγουρος ότι «μπροστά στην κάλπη η πλειοψηφία θα αποφασίσει για μια άλλου τύπου διακυβέρνηση», καθώς «καθημερινά η κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς, δεν πείθει τους πολίτες και ειδικά σε θέματα όπως η πανδημία και η οικονομία», δηλώνει ο βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας.

Κρίνει πως «η καταστροφική κυβερνητική θητεία της ΝΔ» θα καταστήσει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με ισότιμη συμμετοχή όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων», που θα στηρίζεται σε ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη βάση της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Το Συνέδριό σας αναβλήθηκε και πάλι. Θα γίνει τελικά και τι αναμένετε από αυτό;

Για όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τα συνέδρια αποτελούν σημαντικούς σταθμούς. Συζητούνται και αποφασίζονται θέματα στρατηγικής, συμμαχιών κ.λπ., ενώ εκλέγεται και η νέα ηγετική ομάδα. Για την Αριστερά και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Συνέδριο είναι ακόμα μία ευκαιρία να συζητήσουμε ανοικτά πώς θα βελτιώσουμε περαιτέρω τις πολιτικές μας, πώς καλύτερα θα συνδεθούμε με τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε πολιτικά.

Δυστυχώς η συγκυρία της πανδημίας μάς υποχρέωσε να μεταθέσουμε το Συνέδριο για λίγες εβδομάδες. Το Συνέδριο θα γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας όλων μας.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κυβέρνηση μπορεί μεν να χάνει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ανακάμπτει. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας; Τι πρέπει να γίνει;

Οι ίδιες μετρήσεις έδιναν και τον κ. Λοβέρδο να επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ και είδαμε τι έγινε… Ας δούμε όμως τι διαπιστώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει γνωστές: Η κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς, δεν πείθει τους πολίτες για την ορθότητα της ακολουθουμένης πολιτικής. Ειδικά σε θέματα όπως η πανδημία και η οικονομία, οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι τραγικές. Ταυτόχρονα είναι παραπάνω από σαφείς οι κυβερνητικές αρρυθμίες, τα μπρος-πίσω σε σημαντικές αποφάσεις και η αντιδημοκρατική κατηφόρα της κυβέρνησης. Έφτασαν στο σημείο να διώκουν και τους λίγους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους, κάνοντας δημοσιογραφική έρευνα. Όλα αυτά γίνονται αντιληπτά από την κοινωνία, όσο και αν η πλειοψηφία των ΜΜΕ προσπαθεί να τα αποσιωπήσει.

Σε αυτό το κλίμα, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν τι είδους κυβέρνηση θέλουν: Μια αυταρχική και αναποτελεσματική κυβέρνηση, προέκταση της σημερινής, ή μια κυβέρνηση των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ισότιμη συμμετοχή όσων το επιθυμούν και συμφωνούν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα; Πιστεύουμε ότι μπροστά στην κάλπη η πλειοψηφία θα αποφασίσει για μια άλλου τύπου διακυβέρνηση. Τα τεσσεράμισι χρόνια που εμείς είχαμε την ευθύνη της χώρας αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη εμπειριών, θετικών και αρνητικών, για όλους μας. Τώρα γνωρίζουμε και τι κάναμε σωστά και σε τι δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε ή τα κάναμε λάθος. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και πιστεύω ότι θα μας στηρίξουν.

Μήπως ο πολιτικός σας λόγος είναι ολίγον τι πεπαλαιωμένος και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις σύγχρονης εποχής;

Αν κάποιοι θεωρούν ότι σύγχρονο είναι να αδιαφορείς για τα συμφέροντα των πολλών, να μη σε ενδιαφέρει η φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών τμημάτων, να υποτάσσεσαι στα μεγάλα συμφέροντα, να καταλύεις κάθε έννοια δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών και να ακούς μόνο όσους σε υμνούν, λυπάμαι, αλλά εμείς «δεν θα πάρουμε»… Το τι είναι σύγχρονο και τι πεπαλαιωμένο είναι μια αέναη συζήτηση που σηκώνει πολλές ερμηνείες και πάντα θα επανέρχεται. Η Νέα Δημοκρατία θυμίζω ότι «έταξε» μια σύγχρονη κυβέρνηση των αρίστων, ενώ υλοποιεί ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τις καλύτερες «Θατσερικές» αναμνήσεις με τη συμμετοχή των ορφανών του ΛΑΟΣ και άλλων προθύμων… Θυμόμαστε όλοι ότι μας παρουσίασε ως σύγχρονο ακόμη και το «ασφαλιστικό Πινοσέτ»!

Εμείς σε τέτοιους «εκσυγχρονισμούς» δεν θα συμμετάσχουμε. Το δικό μας «σύγχρονο» το αναλύουμε στις προγραμματικές θέσεις και θα επιδιώξουμε να το συζητήσουμε αναλυτικά με την κοινωνία ενόψει του Συνεδρίου μας.

Ποια πρόσκληση συνεργασίας θα απευθύνατε σε ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 μπροστά στο αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης;

Το είπα και παραπάνω: Πρόσκληση ισότιμης συνεργασίας προς όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με σαφές προοδευτικό πρόσημο. Κατά την άποψή μας, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί την πιο πλήρη και αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στην πλειοψηφία της κοινωνίας, στα ζωντανά και ενεργά κομμάτια της, τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους ανέργους. Γι’ αυτόν τον λόγο αναφερόμαστε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη βάση της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά και για το χτίσιμο μιας προοδευτικής συμμαχίας.

Το 2022, αν δεν είναι εκλογικός χρόνος, θα είναι προεκλογικός. Είστε έτοιμοι να διεκδικήσετε την πρωτιά;

Θα αντιστρέψω το ερώτημα: Οι πολίτες αντέχουν ακόμα μία καταστροφική κυβερνητική θητεία αυτής της ΝΔ; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν αντέχουν και γι’ αυτό θα φροντίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο παραπάνω, στις εθνικές εκλογές. Είναι κρίσιμη παράμετρος για τις εξελίξεις να δώσουν οι πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την πρωτιά. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με ισότιμη συμμετοχή όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών δυνάμεων. Άλλωστε, όταν εμείς ψηφίζαμε την απλή αναλογική, ταυτόχρονα ψηφίζαμε για κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό άλλωστε γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, δείτε τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο