Η πρόβλεψη του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, σε ότι αφορά στα περιοριστικά μέτρα το επόμενο διάστημα και στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αισιόδοξη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τις επόμενες 15-20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων. Ωστόσο, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν θα αναστραφούν. Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε, ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ζήτημα με τη μουσική, εξήγησε ότι η ένταση της μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. «Η Όμικρον είναι 5 φορές λιγότερο νοσογόνος. Τα περίπου 20.000 κρούσματα της Όμικρον αντιστοιχούν σε περίπου 4.000 κρούσματα της Δέλτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε όμως, ότι οι θάνατοι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, σε όσες χώρες έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ειδικά, όπως είπε, οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 70, αν δεν εμβολιαστούν, κινδυνεύουν. Ο ιός θα παραμείνει και μπορεί να έρθει και άλλο στέλεχος μέσα στο έτος και γι’ αυτό «οι άνω των 70 ετών θα αποτελούν πάντα πηγή στρες για το ΕΣΥ», επεσήμανε.