Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες, Σάββατο, Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, επέμεινε «στην ανάγκη να επιταχύνουμε» για να «καταλήξουμε σε προόδους» στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

«Αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πεποίθησή του πως μια διπλωματική λύση είναι δυνατή και επιτακτική και επισήμανε πως οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει σαφείς και επαρκείς δεσμεύσεις απ’ όλα τα μέρη, για τις οποίες η Γαλλία εργάζεται με το σύνολο των εταίρων της», επισημάνθηκε από τη γαλλική προεδρία.

«Μήνες μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, επέμεινε στην αναγκαιότητα να επιταχύνουμε για να καταλήξουμε γρήγορα σε απτές προόδους μέσα στο πλαίσιο αυτό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στη διάρκεια μιας «μακράς» συνομιλίας με τον ιρανό ομόλογό του, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε «την ανάγκη να παρουσιάσει το Ιράν μια εποικοδομητική προσέγγιση και να επανέλθει στην πλήρη τήρηση των υποχρεώσεών του».

Από την πλευρά της, η ιρανική προεδρία, με ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε «στις διαπραγματεύσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία απέδειξε τη βούληση και τη σοβαρότητά της για την επίτευξη μιας συμφωνίας και κάθε προσπάθεια της άλλης πλευράς προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να περιλάβει την άρση των κυρώσεων, την επαλήθευση και μια ισχυρή εγγύηση».

Πέντε μήνες αφότου οι συνομιλίες διακόπηκαν, επανελήφθησαν στα τέλη Νοεμβρίου στην αυστριακή πρωτεύουσα ανάμεσα στο Ιράν και τις χώρες που παραμένουν μέρη της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα). Στόχο έχουν, την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία αυτή, από την οποία αποσύρθηκαν το 2018 επιβάλλοντας εκ νέου οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεσχεράνης, καθώς και την επιστροφή του Ιράν στην τήρηση των δεσμεύσεών του.