Οι επιστήμονες Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Σπύρος Πουρνάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ έκαναν τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας καταλήγοντας πως στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της πανδημίας, με τα θετικά κρούσματα να αγγίζουν τα 31.000.

«Είμαστε σε αύξηση της πανδημίας. Η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

«Ο λόγος είναι ο υποτετραπλασιασμός του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση. Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση. Αν αυτό συνεχίζονταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης. Αυτό αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι κυκλοφορούν κάθε μέρα στην κοινότητα τέσσερις φορές περισσότεροι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση από κορονοϊό.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι τέλη Μαρτίου θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, είπε χαρακτηριστικά: «Ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό». Επιπρόσθετα είπε ότι θα έχουμε χαμηλά κρούσματα τον Απρίλιο, αν όχι για μηδενικά.

«Με την στάση μας είναι σαν να έχουμε κλοτσήσει την μπάλα για δύο – τρεις εβδομάδες πιο πίσω. Πήγαμε πιο πίσω γιατί είχαμε μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Μπορούμε να το ανακτήσουμε. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού».