Οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας,αναμένεται να ακούσουν ένα ευχάριστο νέο ύστερα από τις συνεχόμενες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα της ΡΑΕ για επιστροφή χρημάτων στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα στους πελάτες τους.

Η επιστροφή χρημάτων αφορά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Εκείνο το διάστημα είχαν παρατηρηθεί υπερβολικά υψηλές χρεώσεις στην αγορά εξισορρόπησης.

Αυτές οι χρεώσεις είχαν ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητα και απροσδόκητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους καθετοποιημένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέρος αυτών των κερδών θα πρέπει τώρα, να επιστρέψουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στους προμηθευτές. Από τη μεριά τους οι προμηθευτές, θα πρέπει να αποδώσουν αυτά τα χρήματα στους τελικούς καταναλωτές, αφού αυτοί επωμίσθηκαν το αυξημένο κόστος μέσα από τις ρήτρες αναπροσαρμογής που εφαρμόζονταν στο μεγαλύτερο ποσοστό των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το χρηματικό ποσό που αναμένεται να λάβουν οι προμηθευτές από τους ηλεκτρικούς παραγωγούς εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.