Οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Βουλγαρίας προχώρησαν σήμερα, στα Σκόπια, σε κοινό εορτασμό για την 150ή επέτειο από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ, για την εθνική καταγωγή του οποίου ερίζουν οι δύο χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης από τα Σκόπια, με επικεφαλής την υπουργό Πολιτισμού Μπίσερα Κοσταντίνοβα-Στοϊτσέφκα και της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών Τεοντόρα Γκέντσοφκα κατέθεσαν το μεσημέρι στεφάνι στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ, στην εκκλησία του Αγίου Σωτήρος στα Σκόπια, κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Τα Σκόπια και η Βουλγαρία, υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 μία διμερή συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι πρώην πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, τόσο το 2017 όσο και το 2019 έχουν αποτίσει από κοινού φόρο τιμής στη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ, τόσο στα Σκόπια, όσο και στη Σόφια.

Ο σημερινός κοινός εορτασμός, απέκτησε μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε μία πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, μετά από μία περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων, που ξεκίνησαν με το “βέτο” της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Παρόλα αυτά, οι νέοι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Κίριλ Πέτκοφ συναντήθηκαν δύο φορές, σε Σκόπια και Σόφια το τελευταίο διάστημα, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, διακηρύσσοντας τη βούλησή τους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ωστόσο, οι σημερινοί εορτασμοί στα Σκόπια δεν πέρασαν χωρίς «παρατράγουδα», καθώς μία ομάδα εθνικιστών που κρατούσαν σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, αποδοκίμασαν τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος νωρίτερα το πρωί κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ. Ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, χαιρέτισε τον κοινό εορτασμό των κυβερνήσεων των δύο χωρών για την 150ή επέτειο από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του δεξιού και μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, ανέφερε ότι θα συμφωνούσε σε κοινό εορτασμό με τη Βουλγαρία στη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ, μόνο εάν η Σόφια αναγνωρίσει ότι ο Ντέλτσεφ ήταν «Μακεδόνας».

Η σημερινή επέτειος από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ εορτάζεται και στη Βουλγαρία, όπου το απόγευμα ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ θα καταθέσουν στεφάνι στο άγαλμα του Γκότσε Ντέλτσεφ, στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ.

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ (Κιλκίς, 4 Φεβρουαρίου 1872 – Μπάνιτσα (Καρυές) Σερρών 4 Μαΐου 1903) υπήρξε σημαντικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης που αντιστάθηκε στους Τούρκους στις δύο αυτές περιοχές. Ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της γνωστής σήμερα οργάνωσης ως VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-ΕΜΕΟ), μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στα ευρωπαϊκά εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η εθνική καταγωγή του Ντέλτσεφ, που τιμάται ως εθνικός ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια, αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ είναι και ένας από τους λόγους του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.