Η αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων Ταξί, με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά, μηδενικών εκπομπών, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Με έγκριση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης,  η αντικατάσταση των Ταξί με ηλεκτροκίνητα, τα δίκτυα των φορτιστών και δεκάδες άλλα έργα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη σε αυτό έχουν ενταχθεί 55 νέα έργα, ύψους 3,35 δισ. ευρώ.

Ανάμεσά τους, το έργο «Πράσινα Ταξί» ύψους 40,01 εκατ. ευρώ που αφορά στην αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων Ταξί, με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά, μηδενικών εκπομπών.

Περιλαμβάνεται, επίσης, και μια σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση και λειτουργία φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.
Εκτός από τα συγκεκριμένα έργα, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των επενδύσεων. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται, το πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, η μεταρρύθμιση στη διαχείριση αποβλήτων, με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης, η κωδικοποίηση και η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ανάπτυξη του νομικού πλαισίου φορολογικών, οικονομικών και αδειοδοτικών κινήτρων για συνεργασίες και συνενώσεις επιχειρήσεων.
Πάντως, παρότι όλοι οι πολιτικού συμφωνούν ότι ο γηρασμένος στόλος των ελληνικών φορτηγών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει πέρα από την έκφραση των προθέσεων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.