Άψογη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αρωγής πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαχειρίζεται η Βουλή και οι υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Οικονομικών.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση του μνημονίου Αθηνών-Λευκωσίας, που αφορά στη χρηματική δωρεά της Κύπρου, με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής (ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στη Ραφήνα και διαμόρφωση χώρου δασικής αναψυχής), ο κ. Τασούλας είπε ότι, από τα περίπου 37 εκατ. ευρώ που υπήρχαν αρχικά στον λογαριασμό, σήμερα υπάρχουν περίπου 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 6,9 εκατ. ευρώ έως τις εκλογές του ‘19 και 7,5 εκατ. ευρώ μετά τις εκλογές του ‘19. Όπως σημείωσε, στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο συμμετέχει και η Βουλή, έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές για τις χρήσεις ‘18, ‘19 και ‘20, από τους οποίους βρέθηκε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί και η χρήση του 2021. «Δεν αρκούμαστε στον εσωτερικό έλεγχο αλλά αποστέλλονται τα αποτελέσματα ελέγχου, και όλο το απολογιστικό υλικό, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για περαιτέρω κατασταλτικό έλεγχο. Συνεπώς, η πλευρά της νομιμότητος είναι κατοχυρωμένη» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως νωρίτερα και ο παριστάμενος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, είπε ότι από τις 18/7/2019 έχουν διατεθεί περίπου 821 χιλιάδες ευρώ για αμοιβή 11 μελετών που ανατέθηκαν στο (ή διά μέσου του) ΤΕΕ για την υλοποίηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, περίπου 550 χιλιάδες ευρώ που κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυροπλήκτων και περίπου 6,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ανάγκης υλοποίησης της β’ φάσης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου «που είναι το μεγάλο κόστος».

Ως προς το μνημόνιο καθεαυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου καθώς, όπως σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, η αρχική συνεννόηση Αθηνών-Λευκωσίας το 2018, προέβλεπε την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και όχι κοινωνική κατοικία, ενώ, στο εισαχθέν νομοσχέδιο δίδεται η δυνατότητα λειτουργίας νυχτερινού κέντρου σε δασική περιοχή. «Για μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας ή λανθασμένης διάθεσης πόρων» μίλησε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ ο εισηγητής της μειοψηφίας Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει στη δημόσια υγεία.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Ταγαράς εξήγησε ότι το υπό κύρωση μνημόνιο συνετάχθη μετά από συνεργασία της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ότι υπήρξαν συνεννοήσεις με τους δημάρχους της περιοχής.