Σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία (Ρώμη), αναφέρεται:
Είχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα στη Ρώμη και, καταρχήν, να συναντηθώ με την κα Williams, την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Κάναμε μία εκτενή συζήτηση και μία πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα.
Επίσης, να επισκεφθώ τον Εκτελεστικό Διευθυντή του World Food Programme και να του εγχειρίσω επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές στο λιμάνι της Βεγγάζης. Έναν χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη.
Επίσης δε, να συναντηθώ με 35 Πρέσβεις Αφρικανικών, Νοτιοαμερικανικών και Ασιατικών χωρών, που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, για να μπορέσω να τους εξηγήσω και τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και για να ζητήσω την ψήφο των χωρών τους – όσες μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευτεί – για την εκστρατεία μας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως, είχαμε και μία συνάντηση του Çavuşoğlu με τον Φινλανδό ομόλογό του, στην οποία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους γνωστούς τόνους στο μεταναστευτικό.
Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, και θα τηλεφωνήσω στον φίλο μου και ομόλογό μου [τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών] για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος Υπουργός. Όμως θέλω να είμαι σαφής. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση.