«Να κάτσουμε και να δούμε τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει ο καθένας», τόνισε ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας «Ελπίς». Επίσης, ο κ. Γκίκας ανέλυσε τις κινήσεις που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή και τους εργαζομένους, ώστε να μην παρουσιαστούν τόσα προβλήματα στον Δήμο Αιγάλεω.

Πώς αντιμετωπίσατε στον Δήμο Αιγάλεω την κακοκαιρία «Ελπίς»;

Έντονα προβλήματα υπήρξαν και σε εμάς, αλλά ήταν πιο ήπια από τη βόρεια, τη νότια και την ανατολική Αττική. Ήταν έντονα τα φαινόμενα στη Δυτική Αθήνα, με πιο χαμηλή χιονόπτωση, αλλά προλάβαμε κάποιες καταστάσεις άμεσα. Δεν περιμέναμε τις διαδικασίες του αλατιού. Αμέσως με τον ΑΣΔΑ (σ.σ.: Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) προμηθευτήκαμε αλάτι, όσο υπήρχε στην Αττική. Το κάναμε άμεσα, γιατί μετά τη θεομηνία έκλεισαν και οι δρόμοι και δεν θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε. Ξέρουμε τα σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μόλις ξεκίνησε η χιονόπτωση, ρίχναμε αλάτι, αμέσως εκχιονισμό του πρώτου στρώματος και ξανά αλάτι.

Υπήρξε αντιπολιτευτική διάθεση στην αντιμετώπιση του φαινομένου;

Να δεχτείς κριτική για πράγματα που δεν είναι σωστά. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στα προβλήματα του κόσμου. Πήγαμε ανθρώπους που είχαν ανάγκη στα νοσοκομεία. Είχαμε ανοιχτούς τους χώρους για τους αστέγους. Υπήρχε μια προετοιμασία.

Οι Δημοτικές Αρχές δέχτηκαν άδικη κριτική;

Οι δήμοι δεν έχουν εξοπλισμό τέτοιον, που να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοιας έντασης φαινόμενα. Όλοι οι δήμοι έχουν προϋπολογισμούς, το να πάω και να δεσμεύσω ένα μεγάλο ποσό για αλατιέρα και εκχιονιστικό δεν θα το δεχτεί κανένας. Πρέπει να καταλάβουν όσοι κάνουν αυτή την κακόπιστη κριτική ότι δεν την κάνουν στους δημάρχους. Οι εργαζόμενοι ήταν πάνω στα μηχανήματα και μοίραζαν αλάτι με τα χέρια τους. Οπωσδήποτε, πρέπει να κάνουμε μια αυτοκριτική. Οπωσδήποτε έγιναν λάθη, αλλά η κριτική που δεχτήκαμε κατά 70% ήταν άδικη και από την κεντρική εξουσία αλλά και από αντιπολιτεύσεις. Δεν είμαστε ο «σάκος του μποξ». Σε τελική ανάλυση, οι δήμοι που πάνε να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση κάθονται με τον «μουτζούρη στο χέρι»; Καλώς έγινε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έγιναν κάποια βήματα, αλλά από εκεί και πέρα ποιος έχει και την κεντρική ευθύνη; Να κάτσουμε και να δούμε τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει ο καθένας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο