Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στα πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης και προτείνει οι δήμοι να μπορούν να κάνουν από μόνοι τους προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ . Δηλώνει ότι η μεγαλύτερη αυτοτέλεια των ΟΤΑ ωφελεί εν τέλει τη Δημοκρατία, ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση της Αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ερώτηση: Διαχρονικά αιτήματα της ΚΕΔΕ είναι η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική ανεξαρτησία των δήμων. Εάν επιτευχθούν αυτά, ποια θα είναι τα οφέλη για τους δήμους και για τους πολίτες;

Απάντηση: Αυτά τα αιτήματά μας είναι ταυτόχρονα και επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος. Δηλαδή ο κοινός νομοθέτης (Κυβέρνηση – Κοινοβούλιο) οφείλει να διασφαλίζει την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων (άρθρο 102 Συντάγματος) για την απρόσκοπτη λειτουργία και εκπλήρωση της αποστολής τους. Απέχουμε στην πατρίδα μας πολύ από την επίτευξη του στόχου που θέτει το Σύνταγμά μας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την απόσταση που μας χωρίζει από την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση, με την οποία πρέπει να συγκλίνουμε.

Ζητάμε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, με πόρους, προσωπικό και μέσα για αποτελεσματικότερη και καλύτερη άσκηση τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Περισσότερη αυτοδιοίκηση για καλύτερη δημοκρατία.

Ερ.: Οι δήμοι από την εποχή των μνημονίων διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού. Ποια η πρόταση της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;

Απ.: Οι δήμοι «συνέβαλαν» περισσότερο από κάθε άλλο φορέα της γενικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας την περίοδο των μνημονίων (μείωση 60% των πόρων τους και αναστολή προσλήψεων μέχρι σήμερα). Σ’ ό,τι αφορά το προσωπικό, πέραν της αναστολής προσλήψεων εδώ και 15 χρόνια, είχαμε μεγάλη αιμορραγία λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του συστήματος της κινητικότητας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας.

Αφού λοιπόν ισχύει η αρχή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, προτείνουμε να επιτρέπεται σε κάθε δήμο, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα, να προβαίνει μέσω ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού που επιθυμεί και χρειάζεται.

Ερ.: Μεγάλος αριθμός οικονομικά ευάλωτων πολιτών καταφεύγει στον οικείο δήμο για βοήθεια. Οι ΟΤΑ Α΄βαθμού έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτό τον ρόλο;

Απ.: Η κοινωνική πολιτική και η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως αυτό που αναφέρετε είναι έργο και υποχρέωση του Κεντρικού Κράτους δηλαδή των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμοι με τις κοινωνικοπρονοιακές τους δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων -ΚΗΦΗ-, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, κλπ) στηρίζουν τους ευάλωτους αδύνατους πολίτες.

Ερ.: Το τελευταίο διάστημα η ΚΕΔΕ έχει αντιταχθεί σε κυβερνητικές επιλογές όπως είναι το τέλος ταφής απορριμμάτων, το μπόνους ορόφων σε οικοδομές, η μεταρρύθμιση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ.. Η κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην της αυτοδιοίκησης ή είναι πρόθυμη να συζητήσει για την επίλυση των διαφορών;

Απ.: Αυτή η ερώτηση καλό θα ήταν να γίνει ταυτόχρονα και προς την Κυβέρνηση. Η απάντησή μου ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις. Ενίοτε συζητάει και έχουμε θετικά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές όμως ή μας αγνοεί και νομοθετεί αιφνιδιαστικά μόνη της ή γίνεται διάλογος μαζί μας και λαμβάνονται υπόψη από ελάχιστες έως καμία πρότασή μας. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα «προθυμίας» αλλά υποχρέωση να συζητά μαζί μας. Και αυτό θα επιδιώκουμε πάντοτε.

Ερ.: Εκλεγήκατε για έκτη συνεχόμενη φορά -και μάλιστα με ποσοστό 82% από τον α’ γύρο- δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Απ.: Συνέπεια λόγων – έργων διαχρονική. Εργατικότητα. Αποκλειστική απασχόληση με τα καθήκοντα του δημάρχου. Επιμονή στους στόχους. ‘Ασκηση διοίκησης και αντιμετώπισης εργαζομένων και πολιτών με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις. Είμαι ευγνώμων προς τους συμπολίτες μου που με εκλέγουν για έκτη συνεχόμενη φορά.