«Δεν μπορεί πάλι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι το εξιλαστήριο θύμα», τόνισε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔΑ Τάσος Μαυρίδης, αναφερόμενος στην κριτική που έχουν δεχτεί οι ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Ο κ. Μαυρίδης ανέλυσε το πώς αντιμετώπισε ο δήμος του το έντονο καιρικό φαινόμενο, αλλά και ποιες αδυναμίες και προβλήματα υπήρξαν.

Τι πήγε καλά και τι στραβά στην πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς»;

Προβλήματα υπήρχαν σε όλους τους δήμους. Τα πήγαμε αρκετά καλά, παρά την έλλειψη προσωπικού. Αυτό δεν είναι ένα αφήγημα, είναι η πραγματικότητα. Ένας δήμος δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Μιλάμε για έντονα καιρικά φαινόμενα, έντονη χιονόπτωση. Ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης έχει δύο μηχανήματα –τα γνωστά JCB–, και μάλιστα το δεύτερο το πήραμε επί δικής μου θητείας. Μισθώνουμε και άλλα οχήματα. Εμείς αυτό που προσπαθήσαμε και καταφέραμε είναι από την πρώτη στιγμή, το ίδιο βράδυ, να ανοίξουμε τους κεντρικούς δρόμους. Την επόμενη ημέρα ξεκινήσαμε και με δικά μας συνεργεία και ιδιωτικά να καθαρίζουμε τους δευτερεύοντες δρόμους. Δεν σταμάτησαν ποτέ μα ποτέ τα συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν τους δρόμους. Υπήρχαν προβλήματα γιατί είχαμε και πτώσεις δέντρων, ευτυχώς λιγότερες από την περσινή «Μήδεια». Πάλι με συνεργεία του δήμου, είχαμε τη δυνατότητα από την πρώτη στιγμή να κλαδεύουμε και να ανοίγουμε δρόμους και να απομακρύνουμε όσα ήταν επικίνδυνα. Προμηθευτήκαμε πάνω από 30 τόνους αλάτι και από δικούς μας πόρους, αλλά μας διέθεσε και η Περιφέρεια Αττικής.

Θεωρείτε ότι ήταν δικαιολογημένη η έντονη κριτική που δέχτηκαν οι Δημοτικές Αρχές;

Οι δήμοι δέχτηκαν μία πολύ μεγάλη επίθεση. Κατά την άποψή μου, στο μεγαλύτερο μέρος ήταν άδικη η επίθεση. Δεν μπορώ να ξέρω πώς το αντιμετώπισε κάθε δήμος ξεχωριστά. Ασκήθηκε έντονη κριτική. Θα σταθώ στην καλόπιστη κριτική. Δεν μπορεί πάλι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι το εξιλαστήριο θύμα, να είναι ο «σάκος του μποξ», για οτιδήποτε συμβαίνει. Τη δεχόμαστε, γιατί γινόμαστε καλύτεροι από τα λάθη που γίνονται. Όμως θέλω να σταθώ και να ευχαριστήσω δημόσια το προσωπικό του δήμου, που όλες αυτές τις ημέρες ανταποκρίθηκε σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες.

Τι μάθαμε από αυτή την κακοκαιρία;

Θα σας πω τα προβλήματα που υπήρχαν. Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας, δεν υπήρχε αλάτι. Δεν μπορούσαν να μας προμηθεύσουν οι μεγάλοι προμηθευτές αλάτι. Δεν ξεμείναμε ποτέ, γιατί είχαμε αγοράσει έγκαιρα. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα μηχανήματα για να επιχειρήσουν, ακόμα και ιδιωτικά. Επίσης, απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία οι δήμοι να κόβουν κλαδιά ή δέντρα που εμπλέκονται σε καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Πρέπει να το κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την τεχνογνωσία.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο