Την πρόσκληση για επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου από την Ουάσινγκτον.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν σε παλιότερη επικοινωνία τους συμφώνησαν το ταξίδι να γίνει το συντομότερο δυνατό, ωστόσο τα συνεχόμενα κύματα της πανδημίας έχουν καθυστερήσει το τετ α τετ των δύο ηγετών.

Πλέον, αυτό έχει προσδιοριστεί για την Άνοιξη, με τον Απρίλιο να θεωρείται η επικρατέστερη περίοδος για την πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο. Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού είναι σε ανοιχτή γραμμή με την πρεσβεία της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα και το γραφείο του Αμερικανού προέδρου για την τελική ημερομηνία.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, σε μία περίοδο περαιτέρω άνθησης στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αυτή αποτυπώθηκε και μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως διαμηνύουν και οι δύο πλευρές, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη έχει ενισχυθεί και αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αναβαθμίζοντας και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει τη στήριξη της στις θέσεις της Αθήνας για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που υπεγράφη προ μηνών στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με την αμερικανική ηγεσία αναμένεται να είναι και οι οικονομικές σχέσεις. Αμερικανικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει την τελευταία διετία μεγάλα κεφάλαια στην Ελλάδα, με τελευταία την JP Morgan που εξαγόρασε ποσοστό της Viva Wallet. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και η αξιοπιστία προς την χώρα που έχει οικοδομήσει στις διεθνείς αγορές εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις. Σε όλες τις επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του έχουν επαφές με funds και οικονομικούς παράγοντες, στους οποίους παρουσιάζει την Ελλάδα ως έναν φιλικό επενδυτικό προορισμό.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού τον Απρίλιο, λίγο μετά την 25η Μαρτίου, εκτιμάται ότι μπορεί να συνδυαστεί και με μια ταυτόχρονη εκδήλωση για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης και την συμπλήρωση των 200 ετών από αυτή, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση. Για αυτό το λόγο διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης θα κριθεί και από το πότε ο Λευκός Οίκος θα ανοίξει όχι μόνο για επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών και αποστολών, αλλά και στο κοινό. Σε αυτό το σενάριο μετά την συνάντηση των δύο ηγετών στο Οβάλ Γραφείο και τις διευρυμένες επαφές των δύο κυβερνήσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν θα περπατήσουν μέχρι την αίθουσα Λίνκολν, όπου παρουσία της Ομογένειας θα γίνει ο καθιερωμένος εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη είναι πιθανό να συμπέσει και με την δημοσιοποίηση από κορυφαίο αμερικανικό ίδρυμα ενός report για την Ελλάδα που θα αποτελεί σταθμό για την χώρα και θα περιλαμβάνει οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που θα αναδεικνύουν την ισχυρή της θέση και την πρόοδο που έχει συντελέσει σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: iefimerida.gr