Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την κατάσχεση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν, σε μια ασυνήθιστη κίνηση με την Ουάσινγκτον να κατασχέει περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου κράτους, ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) στην Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί το ήμισυ αυτού του ποσού να προοριστεί για αξιώσεις αποζημιώσεων που υποβάλλονται κυρίως από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο ίδιος, επισημαίνει ότι το άλλο μισό των χρημάτων θα δαπανηθεί για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά θα εκταμιευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να πάρουμε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του αφγανικού λαού» και επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα «ακουστεί ενώπιον της αμερικανικής ομοσπονδιακής δικαιοσύνης η φωνή” των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι η κατάσταση είναι «νομικά περίπλοκη» ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν πάντως, θα προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, καθώς το Αφγανιστάν βιώνει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Συνολικά, τα ακαθάριστα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ανέρχονταν στα τέλη Απριλίου 2021 σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό το ποσό, που κατατέθηκε πριν ανακτήσουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, κρατείται κυρίως στο εξωτερικό και ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξήγησαν ότι αυτά τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, προέρχονταν εν μέρει από διεθνή, ιδιαίτερα αμερικανική, βοήθεια που έλαβε η χώρα.