Ερευνητές της Οξφόρδης, βρέθηκαν μπροστά σε μία μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν πυρηνική σύντηξη, την ενεργειακή διαδικασία που τροφοδοτεί τον Ήλιο και τα αστέρια.

Το εργαστήριο JET με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ για την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παράξει συμπιέζοντας δύο μορφές υδρογόνου.

Σύμφωνα με το BBC, με τα πειράματά τους οι Βρετανοί επιστήμονες παρήγαγαν ενέργεια ίση με 59 megajoules (μεγατζάουλ- μονάδα μέτρησης της ενέργειας) σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων, με ισχύ 11 μεγαβάτ. Πρόκειται για υπερδιπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτήν που είχε παραχθεί σε παρόμοιες δοκιμές το 1997, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Τα πειράματα του εργαστηρίου JET μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην ισχύ από πυρηνική σύντηξη», δηλώνει ο Δρ. Τζο Μιλνς, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εργαστήριο .

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μίνι άστρο μέσα στο μηχάνημά μας και να το κρατήσουμε εκεί για πέντε δευτερόλεπτα και να έχουμε υψηλή απόδοση, κάτι που να μας μεταφέρει πραγματικά σε ένα νέο βασίλειο», επισημαίνει.

Τα πειράματα των επιστημόνων της Οξφόρδης έρχονται να επιβεβαιώσουν τον σχεδιασμό ενός μεγάλου αντιδραστήρα στη Γαλλία.

Όπως αναφέρει το BBC, τον Ιούλιο του 2020, ξεκίνησε στην νότια Γαλλία η συναρμολόγηση του γιγάντιου αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, με στόχο την επίτευξη της σύντηξης του υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας.

«Με την πυρηνική σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για το μέλλον», προσφέροντάς μας «μη ρυπογόνα, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλή και πρακτικά χωρίς κατάλοιπα ενέργεια», είχε εξηγήσει δυο χρόνια πριν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά την διάρκεια της τελετής στην έδρα του ITER, Σεν – Πολ – λε – Ντυράνς.