Τι λέει Πλεύρης και Μαγιορκίνης

Ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρώπη που επιβλήθηκαν λόφω της μετάλλαξης Όμικρον που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό.

Δανία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία είναι από τις πρώτες χώρες που έκανα την αρχή τις προηγούμενες ημέρες βάζοντας τέλος σε αρκετούς περιορισμούς που ίσχυαν λόγω της Όμικρον, πετώντας ακόμα και τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Σ’ αυτή τη στρατηγική -όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες- φαίνεται να βαδίζει και η Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ο οποίος μεταξύ άλλων προανήγγειλε σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε στην ΕΡΤ ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.