Συμπληρώνουμε δύο χρόνια από το ξέσπασμα της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών, της πανδημίας του Covid-19, η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία. Η οποία, όμως, έχει τώρα μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία και το κατάλληλο εργαλείο για να οδηγηθεί σε έναν κύκλο ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το ειδικό αναπτυξιακό εργαλείο που σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων και συνεπειών της κρίσης του Covid-19 στην Ένωση, μέσω ενός εκτεταμένου πλαισίου επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα μας έχει μια μοναδική ευκαιρία να αντλήσει τα μέγιστα οφέλη από την αξιοποίησή του, αλλάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχούν σε άνω του 15% του προ κρίσης ΑΕΠ (2019).

Το ποσό αυτό αναμένεται να μοχλευτεί με τραπεζικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, για να χρηματοδοτήσει συνολικές επενδύσεις περί τα 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Αλλά και σχεδόν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους λόγω άμεσης ή έμμεσης επίδρασης του Ταμείου, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό και τον μετασχηματισμό της οικονομικής δραστηριότητάς τους. Όσες επιχειρήσεις κινηθούν έγκαιρα και καταφέρουν να ευθυγραμμίσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με τις προτεραιότητες του Ταμείου θα βγουν ασφαλώς κερδισμένες.

Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμο αρωγό στις επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν οι τράπεζες, οι οποίες είναι αναγκαίο να συμβάλουν ταχύτατα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αξιοποίησης του Ταμείου και ειδικότερα την κάλυψη του συνόλου των χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών αναγκών των πελατών.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο