Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας την άποψη ότι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών επιτυγχάνεται με την ενεργό συμμετοχή όλων των δυνάμεων στην κάθε τοπική κοινωνία, σχεδιάζει τις πρώτες στοχευμένες κινήσεις, με φόντο την επιχείρηση του ΚΙΝ.ΑΛ. να διευρύνει τις δυνάμεις του, εν όψει των κρίσιμων σταθμών που ακολουθούν.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. επιμένει στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στις υπάρχουσες τάξεις του κόμματος πανελλαδικά, κρατάει ψηλά τη γραμμή της ενότητας με την ανάδειξη και στελεχών που ήταν «αντίπαλοι» στην πρόσφατη εσωκομματική αντιπαράθεση και προσδοκά την αξιοποίηση της γνώσης, της εμπειρίας, ακόμη και της διαφορετικής προσέγγισης από εμβληματικές και κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου.

Από τον στενό κύκλο της ηγεσίας αναφέρεται ότι «ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να κάνει επικοινωνιακές κινήσεις για να αποδείξει ότι έχει το όλον ΠΑΣΟΚ μαζί του, από τη στιγμή που ξέρει ότι η ειλικρινής σχέση που θέλει να οικοδομήσει μαζί τους χρειάζεται προσεκτικά βήματα». Τονίζεται επίσης πως «ούτε και οι κορυφαίοι του χώρου που κρατούν απόσταση από τα εσωκομματικά δρώμενα αγκαλιάζουν την προσπάθεια για να γίνουν ξανά βουλευτές ή υπουργοί».

Ο πρόεδρος του ΚΝΑΛ, έχει επικεντρωθεί στην επιχείρηση ανασυγκρότησης του κόμματος, την οποία χτύπησε η εξέλιξη της πανδημίας, αναβάλλοντας και μεταθέτοντας χρονικά για τα τέλη Φεβρουαρίου τις εξορμήσεις του ίδιου και των στελεχών σε κάθε νομό της χώρας με σύνθημα την αυτοοργάνωση και την ανάδειξη θέσεων για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, για τις δημόσιες παρεμβάσεις όλων εκείνων που πρωταγωνίστησαν στις διάφορες περιόδους του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς στον χώρο της Κεντροαριστεράς και για πρόσωπα που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στράφηκαν είτε προς τη Νέα Δημοκρατία είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφεύγει συστηματικά κάθε εμπλοκή στα εσωκομματικά δρώμενα. Δεν είναι, όμως, ο πολιτικός που αρνείται την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων, έχοντας ανοιχτή γέφυρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ οι καλά γνωρίζοντες, διαβεβαιώνουν ότι θα είναι ο πρώτος που θα λάβει επίσημη πρόσκληση για το συνέδριο που θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρεί πως μετά την εκλογή ηγεσίας είναι ένα momentum το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διευκρινίζει ότι ο δικός του ρόλος δεν είναι να μιλά στο όνομα του κόμματος ή οποιασδήποτε κομματικής σκοπιμότητας και εξηγεί στους συνομιλητές του ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως κάτι ευρύτερο. Όπως αναφέρει σε όσους τον ρωτούν για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. υπό τον κ. Ανδρουλάκη, εύχεται και θέλει το καλύτερο για τον χώρο και «να διεκδικήσει και να πετύχει αυτό που του αναλογεί προκειμένου να διασφαλιστούν και οι δημοκρατικές ισορροπίες και οι ισορροπίες της πολιτικής συμμετοχής και της πολιτικής αντιπροσώπευσης».

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει διαβάσει αμέτρητα σενάρια για την αξιοποίησή της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σενάρια που δεν σταμάτησαν να υφίστανται για κάποιους, ούτε όταν την είδαν να προσέρχεται στις «πράσινες» κάλπες του περασμένου Δεκέμβρη για να επιλέξει αρχηγό. Η πρώην υπουργός και επίτροπος της Ε.Ε. πάντως, ποτέ της δεν σταμάτησε την ενασχόλησή της με τα ζητήματα της σοσιαλδημοκρατίας. Θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για τον νέο αρχηγό και την επιχείρηση ισχυροποίησης της παράταξης με την ανάδειξη στιβαρών πολιτικών και ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης για τη χώρα. Πιστεύει ότι ο κ. Ανδρουλάκης, παρότι προέρχεται από τις νέες γενιές, έχει σημαντική πείρα και λόγω της θητείας του στην Ευρωβουλή και ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Φλωρίδης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζει παντελώς αδιάφορη τη συζήτηση περί ίσων αποστάσεων και υποστηρίζει ότι όλα κριθούν στο πεδίο της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων. Δείχνει, επίσης, με δηκτικό ύφος,  την αντίδρασή του σε φράσεις ή δηλώσεις στελεχών, όπως της κυρίας Λίτσας Λιακούλη περί «κραταιού Νικόλα». Ο πρώην υπουργός είναι της άποψης ότι η ανανέωση δεν πρέπει να σημαίνει και διαγραφή των όσων έχει πετύχει το ΠΑΣΟΚ μέσα στις δεκαετίες.

Σε πορεία προς το Κίνημα Αλλαγής είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Κώστας Χρυσόγονος και Γιάννης Πανούσης. Η διεύρυνση του κόμματος συμπεριλαμβάνει και εισροές μεσαίων και άλλων στελεχών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη κοντά στον κ. Ανδρουλάκη ανταλλάσσουν απόψεις με πασοκογενή στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η προοπτική του ΚΙΝ.ΑΛ. θα φέρει εξελίξεις και ίσως πριν από τα συνέδρια των δύο κομμάτων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη εβδομάδα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο, τους δύο βασικούς του αντιπάλους στη μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.  Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής έδειξε ότι στηρίζει την προσπάθεια εντός και εκτός Βουλής ενώ ο κ. Λοβέρδος είχε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Ο ίδιος θεωρεί ότι το κόμμα έχει προοπτική 20% στις εκλογές, κάτι που έλεγε και κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης.