Ο βουλευτής Ευρυτανίας της ΝΔ, Κώστας Κοντογεώργος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π», μάς μιλάει για τη γνωριμία του με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη, που υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του, και θυμάται τις δουλειές του ποδαριού που έκανε ως φοιτητής για να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο. Τέλος, η μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή, που μας εξιστορεί, συνοψίζεται στο «για εμένα στην πολιτική δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω να προσπαθήσω».

Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε όλα τα επίπεδα και ζητά εθνικές εκλογές. Πώς το σχολιάζετε;

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο. Ο κ. Τσίπρας, πιεζόμενος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και την εσωκομματική αμφισβήτηση, φανερά εκνευρισμένος, ανεβάζει τους τόνους, προκειμένου να συσπειρώσει τη βάση του κόμματος, και ζητά απεγνωσμένα εκλογές.

Αντί να βάλει πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εκμεταλλεύεται τον πόνο του κοσμάκη, με έναν απαράδεκτο λαϊκισμό.

Αντί να κάνει την αυτοκριτική του και να παραδεχθεί τα λάθη της διακυβέρνησής του, διεκδικεί το αλάθητο, κολλημένος στο αναχρονιστικό ιδεολογικό του παρελθόν.

Εκτιμώ πως, σε έξι με οκτώ μήνες από τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή, γεγονός που θα επιβεβαιώσουν οι ερχόμενες εκλογές, οι όποιες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο, όπως ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός.

Στις επόμενες εκλογές θα θέλατε να είστε ξανά υποψήφιος;

Φυσικά και θα ήθελα, γιατί οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάπτυξη του τόπου μας. Είμαι γεμάτος εμπειρίες, πιο ώριμος από ποτέ, έχω κάνει την αυτοκριτική μου και έχω αναγνωρίσει τα λάθη μου. Νιώθω δυνατός, αρκετά δραστήριος, και φιλοδοξώ να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου και στους ανθρώπους του. Γνωρίζω καλύτερα παντός άλλου τα σύγχρονα προβλήματα της Ευρυτανίας και έχω το σθένος και τη δυνατότητα να διεκδικήσω λύσεις.

Με την επιλογή του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας και την εκλογή των συμπολιτών Ευρυτάνων, ευελπιστώ να είμαι και πάλι βουλευτής.

Δοθείσης της ευκαιρίας και από τη θέση που βρίσκομαι, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για άλλη μια φορά τους πολίτες της Ευρυτανίας, για την υπέρτατη τιμή που μου επιφυλάσσουν όλα αυτά τα χρόνια, και να δηλώσω ότι παραμένω πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, σταθερός στις αρχές και τις αξίες που κάθε Ευρυτάνας θέλει να βλέπει στους εκπροσώπους του.

Πώς αποφασίσατε να δώσετε τη μάχη σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Αφορμή ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1994 και του νέου θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Έθεσα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα νομαρχιακός σύμβουλος και ανέλαβα καθήκοντα αντινομάρχη, ξεκινώντας από το μηδέν την οργάνωση του νέου θεσμού, με πολλούς εκλεκτούς συναδέλφους και συνεργάτες.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκα πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος και το 2000 εκλέχθηκα νομάρχης, σε ενδοπαραταξιακή διαδικασία, επειδή ο τότε νομάρχης εκλέχθηκε βουλευτής.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 και του 2006, εκλέχθηκα νομάρχης με υψηλά ποσοστά από τον πρώτο γύρο.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010, εκλέχθηκα περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 εκλέχθηκα για πρώτη φορά βουλευτής Ευρυτανίας, όπως επίσης και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και Ιουλίου 2019, ιδιότητα την οποία διατηρώ μέχρι σήμερα.

Από την πορεία σας στην Αυτοδιοίκηση, τι είναι αυτό που κρατάτε;

Όταν εκλεχθήκαμε στη Νομαρχία για πρώτη φορά, ξεκινήσαμε, όπως προείπα, από το μηδέν. Οργανώσαμε τον νέο θεσμό σε γερά θεμέλια και προκρίναμε ως μοντέλο ανάπτυξής του την ήπια τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού (χιονοδρομικό, αγροτουρισμό, περιπέτειας, αναψυχής, θρησκευτικό, υγείας κ.λπ.), αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, την καθαρότητα του περιβάλλοντος, το ιδιαίτερο κλίμα, τα πολλά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, τα ήθη και έθιμα και, κυρίως, τη φιλοξενία των Ευρυτάνων. Παράλληλα προκρίναμε τη στήριξη της τοπικής παραγωγής γνήσιων προϊόντων με προστιθέμενη αξία (μελισσοκομεία, αρωματικά φυτά, τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα), αλλά και τη στήριξη και την οργάνωση της μικρής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής για παραγωγή επωνύμων προϊόντων.

Γι’ αυτούς τους λόγους ρίξαμε όλο το βάρος στην κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, οδικά δίκτυα, κατασκευή γεφυρών, αναπλάσεις οικισμών, υποδομών υγείας και πρόνοιας, κατασκευή και συντήρηση σχολικών μονάδων, δίκτυα ύδρευσης, ανάδειξη πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων και γενικά παρεμβάσεις αναγκαίες για να στηρίξουν το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ειδικά προγράμματα τουρισμού, ενίσχυσης επενδύσεων, προβολής και διαφήμισης κατέστησαν την Ευρυτανία πρώτο ορεινό προορισμό χειμερινού τουρισμού και τουρισμού περιπέτειας.

Επειδή ο νομός μας υπολειπόταν σε υποδομές, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Πέραν των όσων ανέφερα, από τη θητεία μου στην Αυτοδιοίκηση κρατώ την απόλυτη ευχαρίστηση της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στα προβλήματα των συμπολιτών μου και τη συνεργασία με πληθώρα συνεργατών και φίλων για επίτευξη των στόχων μας.

Ακόμη και σήμερα, διατηρώ προσωπικές φιλικές σχέσεις με πολλά από τα στελέχη και τους εργαζομένους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ως τελικό συμπέρασμα λοιπόν, η Αυτοδιοίκηση είναι το καλύτερο σχολείο για οποιονδήποτε φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τα κοινά.

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει για την Ευρυτανία;

Η οριστική άρση της απομόνωσης της Ευρυτανίας, με την κατασκευή του οριζόντιου οδικού άξονα Λαμία (ΠΑΘΕΙ)-Καρπενήσι-Αγρίνιο (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ) και η ασφαλής οδική σύνδεση Καρπενήσι-Καρδίτσα (ΠΑΡΑΜΕΓΔΟΒΙΟΣ).

Έχουν γίνει πολλά, αλλά υπολείπονται και όσα προανέφερα.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική άποψη και γνωρίζει καλά την περιοχή. Είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή του.

Εξάλλου οι Ευρυτάνες δεν επαιτούμε, διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη του τόπου μας. Η συνεισφορά της Ευρυτανίας στην εθνική οικονομία είναι τεράστια, τόσο στον τομέα των υδάτινων πόρων, με την ύδρευση της πρωτεύουσας και την άρδευση της Αιτωλοακαρνανίας και της Βοιωτίας (εν μέρει), όσο και στον ενεργειακό τομέα.

Πώς θα προσφέρουν τα έργα υποδομής στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας;

Είναι το κλειδί της ανάπτυξης. Η γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση, ο σύγχρονος κοινωνικός εξοπλισμός, η ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων και γενικά η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης, παράγουν εισόδημα και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η στήριξη της οικολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας και η ταυτοποίηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων είναι το μέλλον των ορεινών περιοχών, που θα φέρει πολλαπλάσιο εισόδημα και απασχόληση.

Σε όλη αυτήν τη μακρόχρονη πορεία σας, που ξεκίνησε από τα πρώτα σκαλοπάτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι το Κοινοβούλιο, τι είναι αυτό που κρατάτε;

Κρατώ ως κόρην οφθαλμού τον πλούτο των συναισθημάτων, την αγάπη και την αναγνώριση που εισέπραξα όλα αυτά τα 30 χρόνια και εισπράττω καθημερινά από τους απλούς συμπατριώτες μου και τους οποίους ευγνωμονώ.

Ήταν περισσότερες οι χαρές ή οι πίκρες που συναντήσατε στην πορεία σας;

Στην πολιτική σίγουρα περισσότερες είναι οι αγωνίες και οι πίκρες. Όμως οι λιγότερες χαρές είναι πολύ έντονες, που σε κάνουν να ξεχνάς τις πίκρες.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπεις το όραμά σου για τον τόπο να γίνεται πραγματικότητα, από το μικρότερο έργο μέχρι τα σύνθετα και απαιτητικά σχέδια. Με λίγα λόγια, πλημμυρίζεις από χαρά και ευχαρίστηση όταν είσαι αποτελεσματικά χρήσιμος στους συμπολίτες σου. Και εμείς (οι συνεργάτες μου και προσωπικά) τα έχουμε νιώσει αυτά τα συναισθήματα αρκετές φορές.

Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της πολιτικής σας διαδρομής;

Θα σας αναφέρω δύο. Η πρώτη όταν η μάνα μου ήρθε στην ορκωμοσία μου ως νομάρχη και για πρώτη φορά στη ζωή της περνούσε το κατώφλι του κτιρίου της Νομαρχίας και η δεύτερη στα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Σχολείου Βίνιανης, που με δυσκολία άρθρωσα μερικές λέξεις.

Και η πιο δύσκολη στιγμή ποια ήταν;

Αναμφισβήτητα, οι μεγάλες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε στην Ευρυτανία το 2001.

Πού γεννηθήκατε; Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό, τα Σελλά, με 150-200 κατοίκους περίπου. Εκεί τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο και το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Καρπενήσι.

Η οικογένειά μου είναι μια απλή πολύτεκνη οικογένεια, χωρίς ιδιαίτερους πόρους.

Σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (π. ΑΣΟΕΕ), εργαζόμενος σε διάφορα επαγγέλματα (οικοδόμος, σερβιτόρος, μετακομίσεις, εργάτης κ.ά.).

Δουλεύετε από μικρός;

Έχω ένσημα από 15 ετών και είμαι περήφανος για τη διαδρομή μου. Ό,τι επέτυχα, το επέτυχα εργαζόμενος σκληρά και έντιμα. Υπηρέτησα την πατρίδα στην Πολεμική Αεροπορία.

Εργάσθηκα ως λογιστής σε μεγάλη εταιρεία και, επιστρέφοντας στην Ευρυτανία, άνοιξα μελετητικό και λογιστικό γραφείο, ταυτόχρονα με την απασχόλησή μου στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Ευρυτανία ΑΕ.

Είμαι παντρεμένος με τη γιατρό Μελπομένη Γρηγοριάδου από το 2011.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας στέκι στην Ευρυτανία;

Όλη η Ευρυτανία για εμένα είναι στέκι και παντού έχω φίλους.

Όμως εάν έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσω ένα από αυτά, θα ήταν ένα μικρό γραφικό καφενεδάκι που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Νομαρχίας στο Καρπενήσι. Πίνω τον καφέ μου πολλά χρόνια και με συνδέει μακρά και ειλικρινή φιλία με τον ιδιοκτήτη του, Θανάση Γαλανό. Είναι πραγματικός φίλος μου, έχει πολύ χιούμορ και είναι αυτός που πάντοτε μου ασκεί την πιο σκληρή και ουσιαστική κριτική.

Απολαμβάνω πραγματικά και τον καφέ και τη συζήτηση σε αυτό το μικρό καφενείο.

Είστε άνθρωπος της «παρέας»;

Η αλήθεια είναι ότι έχω πάρα πολλούς φίλους σε κάθε γωνιά της Ευρυτανίας, όπου ζουν Ευρυτάνες και όχι μόνο. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, έχω φίλους από τα φοιτητικά μου χρόνια, από τον Στρατό, από τους χώρους εργασίας, από την πολιτική μου διαδρομή και, γενικότερα, μου αρέσει να βρίσκομαι με κόσμο, να είμαι σε παρέες, να είμαι μέσα στην κοινωνία. Θεωρώ ότι είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους, γιατί έχω πολλούς και καλούς φίλους που με τιμούν εδώ και χρόνια με την εμπιστοσύνη τους και το ίδιο βέβαια κάνω και προσωπικά.

Ποιο είναι το μότο σας στην πολιτική;

Δεν υπάρχει για εμένα δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω να προσπαθήσω.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Προσωπικά δεν προέρχομαι από πολιτική ή μεγαλοαστική οικογένεια.

Αιτία για να ασχοληθώ με τα κοινά ήταν η συναναστροφή μου με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη. Τον συνάντησα για πρώτη φορά το 1987, όταν επέστρεψα επαγγελματικά στο Καρπενήσι, ως υποψήφιο βουλευτή Ευρυτανίας.

Με συνεπήραν και με ενέπνευσαν το πάθος, η αγάπη και το όραμά του για την ιδιαίτερη πατρίδα μας και γιατί πίστευε στις δυνατότητες του τόπου μας και των ανθρώπων του, για την ανάπτυξη του οποίου δεν περισσεύει κανένας, έλεγε.

Δυστυχώς, ύπουλα χέρια στυγνών τρομοκρατών δολοφόνων στέρησαν από τον τόπο μας ένα από τα σπουδαιότερα παιδιά του.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο