Εθνικιστές του Κιέβου σχεδιάζουν να σφαγιάσουν Ρώσους στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης. Ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, υπεύθυνος για την επικοινωνία και γνωστός ως στενός και πιστός συνεργάτης του Πούτιν, Ντμίτρι Κισέλιοφ ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο ουκρανικός στρατός «βασάνισε και σκότωσε άγρια» χιλιάδες αμάχους στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σε διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να διαμηνύουν προς τη Δύση ότι προτίθενται να δώσουν λίγο ακόμα χρόνο. Ο Ρώσος πρόεδρος ρώτησε τον υπουργό του εάν «υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλεια ή αν απλώς παρασύρεται σε βασανιστικές διαπραγματεύσεις». «Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψουμε επ’ αόριστον διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα. Αλλά ως υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πω ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες να επιλυθούν τα προβλήματα».

Η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας, έχει και μία μικρή ελληνική διάσταση μετά την αναίτια δολοφονία των δύο ομογενών από Ουκρανούς στρατιώτες. Βάσει του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το περιστατικό έγινε «για ασήμαντη αφορμή», ενώ ο Νίκος Δένδιας θα επικοινωνήσει με τον ουκρανό ομόλογό του προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».

Από την πλευρά της η Βρετανία, συνεχίζοντας την παράδοση της απόλυτης ευθυγράμισης με τις ΗΠΑ, λόγω της ειδικής σχέσης, ανέφερε ότι λαμβάνει «πολύ» σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις των Αμερικανών περί πιθανής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ακόμα και την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Ο υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι σχολίασε, «φοβάμαι πως είμαστε πιο κοντά σε έναν πόλεμο από όσο ήμασταν σε αυτή την ήπειρο εδώ και 70 χρόνια». Επανέλαβε την έκκληση της κυβέρνησης να «αποχωρήσουν άμεσα όλοι οι Βρετανοί πολίτες από την Ουκρανία». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον “γκρεμό” στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή “τις επόμενες 48 ώρες”. Ο Τζόνσον αναμένεται να επισκεφτεί εντός της εβδομάδας χώρες της ΕΕ, συνομιλώντας για την κρίση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη συνομιλώντας υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την ρωσο-ουκρανική κρίση. Συμφώνησαν στην ανάγκη ενός μεγαλύτερου συντονισμού των κρατών-μελών, αλλά και προετοιμασία σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αποκαλύπτοντας ότι η ΕΕ ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τί σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε από τη Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης». Η παρέμβασή του αυτή προηγήθηκε της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Η ουκρανική κυβέρνηση πάντως, συνεχίζει να πιέζει τη Δύση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτό έγινε σε μία προσπάθεια να ανακαλέσει τις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία. Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο είχε δηλώσει, μιλώντας στο BBC, ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, o ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε συνάντηση των μελών που έχουν υπογράψει το Έγγραφο της Βιέννης του 2011. Το Έγγραφο της Βιέννης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στοχεύει στην οικοδόμηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών. Με βάση την εν λόγω συμφωνία, τα κράτη ανταλλάσσουν ετησίως πληροφορίες για στρατιωτικές δυνάμεις και μεγάλα οπλικά συστήματα, για αμυντικό σχεδιασμό και στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Το έγγραφο αυτό, προβλέπει, ακόμη, διαβουλεύσεις σε σχέση με «ασυνήθιστες στρατιωτικές δραστηριότητες» και επικίνδυνα περιστατικά.