Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας στον απόηχο των πρωινών του δηλώσεων στη Βουλή, που επισκίασαν τη συζήτηση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση.

Ο κ. Τσίπρας, με τη νέα δήλωσή του, επιχειρεί να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την κριτική που του ασκήθηκε, επαναλαμβάνοντας πάντως την φράση που δημιούργησε τις αρχικές αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει σε προσωπική του δήλωση, «για ακόμη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται στο προσφιλές της άθλημα της μονταζιέρας. Απομονώνει, κόβει και ράβει, διαστρεβλώνει. Με μοναδικό στόχο να τροφοδοτήσει τους πιστούς της λίστας Πέτσα τίτλους fake news. Απευθύνονται σε χαχόλους». Και συνεχίζει: «για του λόγου το αληθές, επαναλαμβάνω όσα πραγματικά είπα από το βήμα της Βουλής ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Το αυτονόητο, δηλαδή».

«Και το επαναλαμβάνω ευθαρσώς: Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η Άμυνα, αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα εξοπλιστικά, αυτοσκοπός δεν μπορούν να είναι τα Rafale. Αυτά είναι τα μέσα που κάθε φορά πρέπει αν εξετάζονται και, όπου είναι αναγκαία, επιλέγονται για τον πραγματικό σκοπό: την ασφάλεια της χώρας, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την υποστήριξη της εξωτερικής μας πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «όσοι κομπάζουν για τα έξι επιπλέον Rafale και «σοκάρονται» από το αυτονόητο είναι οι ίδιοι που δήλωναν ότι η κόκκινη γραμμή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας είναι τα έξι ναυτικά μίλια. Αυτό αρκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται, πως στην πρωινή τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι «το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Πολύ πρόσφατα απέναντι στις δηλώσεις Τσαβούσογλου – αλλά και άλλων τούρκων αξιωματούχων παλιότερα που δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία στα νησιά απάντηση οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέθηκαν με την κυριαρχία μας αλλά δεν έκαναν την παραμικρή νύξη για το δικαίωμα στην άμυνα», προσθέτοντας ότι «η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη, συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό δεν αλλάζει με καμία αγορά οπλικού συστήματος».

Μετά την απάντηση του Γιώργου Τσίπρα, σε ανακοίνωση προέβη και η ΝΔ, η οποία καταλογίζει στον Γιώργο Τσίπρα θράσος.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

Ο κ. Γιώργος Τσίπρας αντί να ζητήσει συγγνώμη ή έστω να προσπαθήσει να ανασκευάσει την επικίνδυνη και απαράδεκτη δήλωση του, όχι μόνο επιμένει, αλλά ζητάει και τα ρέστα. Με περισσό θράσος επαναλαμβάνει αυτούσια τα όσα είπε. Προφανώς για τον κ. Τσίπρα που ανήκει στο κόμμα του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» η θωράκιση της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, για τη δική μας παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτά θέση απέναντι στην παραπάνω αποστροφή του Αναπληρωτή Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να προβεί σε διευκρινίσεις, αναφορικά με τα λεγόμενα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Να δώσετε μια διευκρίνιση για αυτό που άκουσα από τον εξάδερφό σας, τον κ. Γ. Τσίπρα ότι “η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός”. Είναι έτσι; Επιμένετε ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι τελείως διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδελφός σας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, παρείχε πολιτική κάλυψη στον Αναπληρωτή Τομεάρχη του κόμματός του, λέγοντας πως «μπορούμε να μη διαφωνούμε στα αυτονόητα, στα δεδομένα, στο τι πράττει το κάθε κόμμα, το τι ψηφίζει, να μην αποκόπτουμε φράσεις των πολιτικών μας αντιπάλων για να δημιουργούμε εντυπώσεις, να μη θολώνουμε τα νερά σε κριτική που ασκείται».

«Σήμερα αποκόπτετε μια φράση, ενώ δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία στο ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί μια συγκροτημένη πολιτική ασφάλειας και μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε, «τα δεδομένα μην τα αμφισβητούμε, διαφορετικά δεν έχει νόημα να συζητάμε σε επίπεδο Εθνικού Κοινοβουλίου λες και μιλάμε σε επίπεδο φοιτητικού αμφιθεάτρου, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».