«Η αντιμετώπιση κάθε κρίσης μάς επιτρέπει να ελέγξουμε τον βαθμό ετοιμότητας του δημοτικού μηχανισμού, να εντοπίσουμε τα λάθη και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας την επόμενη φορά», τόνισε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας. Ο κ. Κωνσταντέλλος ανέπτυξε τον σχεδιασμό του για τον δήμο του, μίλησε για τις μεγάλες επενδύσεις και τη μαρίνα Βουλιαγμένης καθώς και για τον προγραμματισμό του.

Ποιες προοπτικές ανάπτυξης δίνουν στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση της μαρίνας Βουλιαγμένης; Τι απαντάτε σε όσους αντιδρούν;

Όλες οι μεγάλες επενδύσεις, όπως και ο εκσυγχρονισμός της μαρίνας Βουλιαγμένης, έχουν πολλά να προσφέρουν στην πόλη μας, αρκεί αυτές να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υψηλή ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης μας. Η ανάπλαση της μαρίνας Βουλιαγμένης πληροί απόλυτα αυτές τις προϋποθέσεις, καθώς όχι μόνο εκτελούνται όλα τα έργα με τους πιο σύγχρονους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, έχοντας ως περιβαλλοντικό σύμβουλο το ΕΛΚΕΘΕ, τον μόνο δημόσιο ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα ελέγχου, αλλά, μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο κόλπος της Βουλιαγμένης θα προστατεύεται απόλυτα από την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παλαιάς μαρίνας, η οποία 60 χρόνια μετά την κατασκευή της είχε γίνει μία μόνιμη πηγή μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Όσοι προσπαθούν να επενδύσουν στην καταστροφολογία και να χτίσουν πολιτικά αφηγήματα κινδυνολογώντας, σύντομα θα εκτεθούν ακόμα και στο μικρό κοινό που τους παρακολουθεί.

Είστε στη μέση της δεύτερής σας θητείας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια;

Συνεχίζουμε δυναμικά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, την υλοποίηση του έργου που έχουμε σχεδιάσει για την πόλη. Αυτή την περίοδο έγιναν σημαντικές τομές στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου πλέον έχουμε κατορθώσει να εκτρέπουμε από την ταφή περισσότερο από το 30% των οικιακών μας απορριμμάτων, ενώ παράλληλα, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους, είμαστε σε θέση να αισιοδοξούμε πως, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αυτό το ποσοστό θα υπερβεί το 80%, ποσοστό που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε καταφέρει να κάνουμε σημαντικές τομές στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας ευφυούς πόλης, με πληθώρα «έξυπνων» εφαρμογών. Ήδη είμαστε σε θέση να παρέχουμε τις περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες ψηφιακά, μέσα από την ηλεκτρονική μας πύλη και μέσα στους επόμενους μήνες έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου «city app», το οποίο έχουμε σχεδιάσει με τους συνεργάτες μας και θα μας καταστήσει ως τον πρώτο ολοκληρωμένα ψηφιακό δήμο της χώρας, με τεχνολογικές εφαρμογές που δύσκολα βρίσκει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε σημαντικό έργο σε πολλούς ακόμα τομείς, όπως την εξοικονόμηση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 38% σύμφωνα με μελέτες του ΕΜΠ σε εφαρμογές αστικής βιώσιμης κινητικότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος με στις εκτεταμένες φυτεύσεις αστικού πρασίνου και μεγάλων δέντρων.

Οι αστικές αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων της πόλης αποτελούν βασική προτεραιότητά μας. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει πολλές παρεμβάσεις σε πάρκα και πλατείες, με σημαντικότερη την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας της Βουλιαγμένης, την Πλατεία Νυμφών, η οποία αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο-σημείο αναφοράς της περιοχής.

Τέλος, εντός των επόμενων 45 ημερών, ξεκινάει η εκτέλεση του μεγαλύτερου έργου που έχει υλοποιηθεί στην ιστορία των τριών πρώην δήμων μας, ύψους 23 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο αυτό συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του δήμου, στην κατεύθυνση της δημιουργίας χώρων και διαδρομών περιπάτου, ποδηλατόδρομων, κοινόχρηστων χώρων άθλησης και αναψυχής. Οι παρεμβάσεις έχουν μελετηθεί από τις υπηρεσίες μας με σεβασμό στους πιο σύγχρονους περιβαλλοντικούς κανόνες, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου;

Θεωρώ πως η φύση αλλά και όλοι οι δήμαρχοι που προηγήθηκαν στις τρεις πόλεις μας παρέδωσαν την ομορφότερη πόλη της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος μας είναι, με πρόγραμμα, αποφασιστικότητα και μεθοδική δουλειά, να δημιουργήσουμε στην πόλη όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες υποδομές, να αναβαθμίσουμε περισσότερο τον φυσικό πλούτο και την υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση του δήμου μας στην ψηφιακή εποχή.

Τι μας έμαθε ή τι πρέπει να μας μάθει η διαχείριση του πρόσφατου ακραίου καιρικού φαινομένου «Ελπίς»;

Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αντιμετώπισε πολύ αποτελεσματικά το φαινόμενο «Ελπίς» και, με την υπερπροσπάθεια και την αυταπάρνηση των εργαζομένων του δήμου, κρατήσαμε από τις πρώτες ώρες το οδικό δίκτυο της πόλης προσπελάσιμο και ασφαλές. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιοι μικροί δρόμοι του ορεινού Πανοράματος της Βούλας, στους οποίους, λόγω μεγάλης κλίσης, δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν τα οχήματα που διέθετε ο δήμος. Ήδη έχει σχεδιαστεί προμήθεια ειδικών ερπυστριοφόρων οχημάτων που θα μπορούν να επιχειρούν σε όλους τους δρόμους της πόλης, ανεξάρτητα από την κλίση και τις συνθήκες. Η αντιμετώπιση κάθε κρίσης μάς επιτρέπει να ελέγξουμε τον βαθμό ετοιμότητας του δημοτικού μηχανισμού, να εντοπίσουμε τα λάθη και να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας την επόμενη φορά, όπως συνέβη και φέτος. Παράλληλα, αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά το γεγονός πως μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κάθε κρίση, καθώς οι δημοτικοί μηχανισμοί διαθέτουν γνώση της περιοχής, έχουν πρόσβαση σε εθελοντές, μπορούν να έχουν άμεσα επιχειρησιακά αντανακλαστικά και να αντιμετωπίσουν στοχευμένα και αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα. Δεν διαθέτουν όμως τα απαραίτητα μέσα και το απαιτούμενο ανθρωποδυναμικό, καθώς η κείμενη νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Θα έλεγα λοιπόν πως το βασικό ζητούμενο, όπως αποδείχθηκε πάλι στην πρόσφατη κακοκαιρία, είναι να δοθούν τα εφόδια και η πρωτοβουλία στους δήμους, προκειμένου να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα και όχι το εξιλαστήριο θύμα, όπως γίνεται σήμερα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο