Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μιχαήλ Ποπόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», δήλωσε ότι η Δύση διεξάγει κατά της Ρωσίας μια λεπτομερώς σχεδιασμένη πληροφοριακή επιχείρηση στο πλαίσιο της θεωρίας του «υβριδικού πολέμου».

Ο Ποπόφ ανέφερε ότι ακριβώς η ίδια εικόνα υπήρξε τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Τα ίδια ακριβώς ‘αδιάψευστα στοιχεία της κατασκοπίας’ για το ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ένας αξέχαστος δοκιμαστικός σωλήνας στα χέρια του Κόλιν Πάουελ (διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο διάστημα 2001-2005 – σ.σ) στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», εξήγησε ο Ποπόφ.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, θα φέρουν την ευθύνη για τις αρκετά πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των (αυτοανακηρηχθεισών) δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά και για το ότι χρησιμοποιούν κάθε είδους εθνικιστικές ομάδες και μισθοφόρους. Τόνισε επίσης, ότι με την πρόφαση της ψευδούς ρωσικής απειλής οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ «να συσπειρώσουν τις γραμμές του, ζητώντας τους να αυξήσουν μερικές φορές τις αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία».

Η Δύση προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφός της και να περιορίσει την σχεδιασμένη προετοιμασία τους, αν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διευρύνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ποπόφ.

Ο Μιχαήλ Ποπόφ στη συνέντευξή του πρόσθεσε ακόμη, ότι δημιουργείται η εντύπωση πως ένας από τους στόχους της λεπτομερώς σχεδιασμένης και πολύπλευρης πληροφοριακής εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, που γίνεται στο πλαίσιο της τόσο αγαπημένης στην Δύση θεωρίας του ‘υβριδικού πολέμου’, είναι να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και από τα σχέδια της Ουάσιγκτον να ανακτήσει την χαμένη κυριαρχία της στον κόσμο.