Στο όνομα του δικαιωματισμού και με “όπλα” την τσάμπα μαγκιά και την αναρχοκομμουνιστική ή φασιστική θρασύτητα, η ελληνική κοινωνία έχει πληγεί καίρια σε σχέση με τον καθορισμό των υγιών προτύπων που οφείλουν να έχουν τα μέλη μιας συντεταγμένης πολιτείας.

Η οικονομική χρεοκοπία μιας χώρας δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά το “κερασάκι στην τούρτα”, όταν έχουν καταρρεύσει οι αξιακοί κώδικες σε όλα τα επίπεδα. Και οι αξιακοί κώδικες καταρρέουν όταν κυριαρχεί η σάπια συνθηματολογία στο εκπαιδευτικό σύστημα, όταν είναι αδύναμο το δικαιακό μας σύστημα να εφαρμόσει πλήρως την τιμωρία και όταν ισοπεδώνεται ο πολιτισμός μας, συνεπεία της έλλειψης παιδείας. Σήμερα, ολοένα και περισσότερο είναι αισθητή η απουσία υγιών προτύπων, ενώ κερδίζουν συνεχώς έδαφος, τα “πρότυπα” της… ανωμαλίας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα νοικοκύρηδων,, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Ωστόσο, οι μειονότητες που… μισούν τους νοικοκύρηδες είναι αυτοί που κάνουν τον θόρυβο, όπως οι άδειοι τενεκέδες. Η κοινωνία έχει συμβιβαστεί με αυτήν την εξέλιξη και αφήνει να κυλήσουν τα πράγματα, ανέμελα και αδιάφορα. Το κενό που υπάρχει σπεύδουν να το διεκδικήσουν και να το αξιοποιήσουν κάποια κόμματα, τα οποία “εκπαιδεύουν” τους σύγχρονους “επαναστάτες”, οι οποίοι εξελίσσονται και σε αρρωστημένους εγκεφάλους!

Ως κοινωνία έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος και σε αυτό συνέτεινε η περιπέτεια μας με τα μνημόνια. Τώρα. ήρθε και η πανδημία, με αποτέλεσμα να διογκωθεί περαιτέρω ο δικαιωματισμός. Η… λογική ότι “έχω το δικαίωμα να κάνω ό,τι γουστάρω” συνιστά πράξη εξόχως προσβλητική για την ποιότητα της κοινωνίας μας, έστω και αν είναι… κολακευτική για το αρρωστημένο τμήμα της.

Το υγιές πρότυπο της αριστείας και του υψηλότερου επιπέδου κατάρτισης σε επιστημονικό επίπεδο έχει μετατραπεί σε… μειονέκτημα, γιατί όλα αυτά… ενοχλούν τη μετριότητα ή την πλήρη ανεπάρκεια κομμάτων και οπαδών που ανήκουν στα άκρα. Αυτός που διαβάζει και προοδεύει είναι “φυτό” και… καθυστερημένος, ενώ αυτός που δεν… σκάει και απαιτεί το βόλεμα του είναι ο μάγκας! Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, η χειρότερη εκδοχή του μάγκα, ο θρασόμαγκας, είναι αυτός που κερδίζει την παράσταση!

Όποιος πει ότι είναι νοικοκύρης και επιδιώκει να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του αυτομάτως μπαίνει στο μάτι των πάσης φύσεως κακοποιών στοιχείων. Είτε πρόκειται για γκάνγκστερς, είτε πρόκειται για… ευάλωτους, είτε πρόκειται για πολιτικά καθοδηγούμενα “τρολ” της ερυθράς ή… κατάμαυρης πτέρυγας.. Ο νοικοκύρης δεν θα βλάψει, δεν θα κάψει, δεν θα καταστρέψει. Ένας τέτοιος νοικοκύρης καθίσταται αυτομάτως…  άχρηστος με όρους αριστερού λεξιλογίου. Χαλάει το αφήγημα…

Η επιβολή της διαφορετικής άποψης ή της διαφορετικότητας του άλλου αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο… αρρώστιας στη χώρα. Άλλο πράγμα η ανοχή στη διαφορετικότητα (που είναι σεβαστή από κάθε άποψη) και άλλο πράγμα η επικράτηση της διαφορετικής άποψης ή της διαφορετικότητας με κάθε μέσο, κόντρα στην κοινή λογική και στους κανόνες που καθορίζουν την ομαλή και εύρυθμη συμβίωση των πολλών.

Εκτός των παραπάνω, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στις μέρες μας, η χυδαιότητα στην πολιτική και η δικαιολόγηση χυδαίων πολιτικών συμπεριφορών, υποβιβάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όταν είσαι μέτριος και ανεπαρκής, όταν έχεις χάσει την εξουσία και όταν προσπαθείς να επιπλεύσεις μέσα στα… λύματα, μόνο βρώμικος μπορεί να είσαι. Αυτός που είναι ευγενής και ευπρεπής θεωρείται δακτυλοδεικτούμενος και τα τρολ της… υπόγας, πρέπει να τον εκθέσουν με κάθε τρόπο! Γιατί γι’ αυτούς η κανονικότητα στα πρότυπα, έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και εξόχως διαφοροποιημένη προσέγγιση, που μόνο ψυχίατροι θα μπορούσαν να το αναλύσουν..

Όταν υποκινείς σε συμπεριφορές απειθαρχίας και απείθειας δεν λέγεσαι επαναστάτης, αλλά απροσάρμοστος και αντικοινωνικός. Κάποτε παρακαλούσες να ανοίξει η γη να σε… καταπιεί αν είχες κάνει το λάθος να επιδείξεις αντικοινωνική συμπεριφορά. Σήμερα, είναι… τιμή και καμάρι να είσαι ταραξίας, απείθαρχος, αυθάδης, προκλητικός, τραμπούκος και κακοποιός. Και αυτήν την κατάσταση την ασπάζεται ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, γιατί πολύ απλά την προωθεί και την υποθάλπει ένα μέρος του πολιτικού συστήματος κατά τον πιο προκλητικό τρόπο.

Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από υγιή πρότυπα. Η πορεία μας τις επόμενες δεκαετίες πρέπει να είναι μια πορεία οικονομικής ανάκαμψης, απαλλαγής από τον μόνιμο βραχνά του υψηλού δημοσίου χρέους, κοινωνικής προόδου και αναβάθμισης του πολιτιστικού μας επιπέδου. Κυρίως, απαιτείται η απαλλαγή από αρρωστημένους εγκεφάλους που αποτελούν εμπόδιο για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα και ψηλότερα. Έχουμε ανάγκη από τους ανθρώπους της πειθαρχίας, της γνώσης, της κατάρτισης, της εργασίας, της παραγωγικότητας, της απόδοσης, της επένδυσης, της καινοτομίας, της τιμιότητας, της αξιοπιστίας και της αναγνώρισης. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ως πρότυπα τα παράσιτα, τους κηφήνες, τους “επαγγελματίες” διαδηλωτές, τους ταραξίες, τους κακοποιούς και τους καταστροφείς.

Η περιθωριοποίηση των πολιτικών τυχοδιωκτών που εκφράζουν τους… άρρωστους και η επιδοκιμασία όσων προάγουν την πρόοδο της χώρας, θα αποτελέσει το επόμενο βήμα για να γίνουμε πραγματικά ένα κανονικό κράτος. Αλλιώς, θα είμαστε υπόδουλοι του κακού μας εαυτού και σκλαβωμένοι στη “φυλακή” της μιζέριας μας, αναζητώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς εκεί όπου δεν υπάρχουν. Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για τη διαμόρφωση υγιών προτύπων στην κοινωνία και στην οικονομία. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στις αρρωστημένες νοοτροπίες των σαμποτέρ, που υπονομεύουν το μέλλον μας…

 

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ