Ποια τα «δώρα» αντίδοτο κατά της ακρίβειας

Τον γόρδιο δεσμό των συνεχών ανατιμήσεων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη, χωρίς όμως να εκτροχιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, που βλέπει την ακρίβεια να αποτελεί πλέον το νούμερα ένα πρόβλημα για τους πολίτες, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, και πριν κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στη χώρα μας οι αυξημένες τιμές της ενέργειας, προχώρησε σε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα με τη μείωση της φορολογίας επιχείρησε να αυξήσει τα εισοδήματα, ώστε οι απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα να είναι όσο το δυνατό μικρότερες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει πάρει ήδη μέτρα ύψους 2,1 δισ. ευρώ και θα συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές, αγρότες και επιχειρήσεις, εντούτοις το σημαντικό αυτό ποσό μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, λόγω της εκτίναξης των τιμών. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά συνεχώς τρόπους για να ενισχύσει τους ασθενέστερους, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η οικονομία να επιστρέψει σε εποχές μνημονίων. «Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω. Κινήσεις που θα την ανάγκαζαν τελικά να καταφύγει γρήγορα στην επιβολή νέων φόρων, στερώντας την ανάπτυξη και τις δουλειές που αυτή φέρνει», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Στοχευμένα μέτρα

Εκτός από την αύξηση των εισοδημάτων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, ενώ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς και τους επόμενους μήνες. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων με ένα «άτυπο» δώρο Πάσχα και θα βασίζεται στο μοντέλο του μερίσματος που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι εξετάζεται και κοστολογείται, σημειώνοντας πως τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. «Κάθε μέτρο, στο εξής, θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο για να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει ο πληθωρισμός, που επιστρέφει στα ποσοστά του 1997, με τις τιμές των βασικών προϊόντων να εκτινάσσονται. Είναι ενδεικτικό πως, στη μέτρηση της Marc για τον ΑΝΤ1, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι η ακρίβεια με 47%, η πανδημία μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έρχεται δεύτερη και σε μεγάλη απόσταση, συγκεντρώνοντας 24,2%, και ακολουθούν η εγκληματικότητα 18%, τα εθνικά θέματα 4,5%, το μεταναστευτικό 2,6% και οι φυσικές καταστροφές 2,5%.

Αύξηση μισθών

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να μετριάσει τις απώλειες που υπάρχουν στα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας με την αύξηση του εισοδήματος, καθώς οι μειώσεις του ΦΠΑ στα προϊόντα ή του ειδικού φόρου στα καύσιμα θα εκτροχίαζαν τον Προϋπολογισμό, ενώ δεν είναι βέβαιο πως οι πολίτες θα έβλεπαν άμεσα τις μειώσεις των τιμών στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει πιο κοντά χρονικά, δηλαδή μέσα στο 2022, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός πως θα γίνει το 2023, κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα φέρει αυξήσεις στους μισθούς ενώ θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο και αυτή η περίπτωση δείχνει να είναι μια εξίσωση με αρκετούς αγνώστους, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση. Η πρώτη μείωση εφαρμόζεται ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2021, με τη σωρευτική μείωση να φτάνει τις 3,90 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, όπως έχει προαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσφέρει μια σημαντική ανάσα τόσο στη μεσαία τάξη όσο και στους οικονομικά ασθενέστερους. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο