Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Δύσης, στην απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία

«Κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» αποτελεί η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία αναφέρει με tweet της, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, σημειώνει: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε από την πλευρά του την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας” της χώρας και “αποκήρυξη” των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

“Αυτό είναι σαφέστατα αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας, είναι αποκήρυξη των συμφωνιών του Μινσκ”, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θεωρώντας αυτό “κακό οιωνό” για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» ανέφερε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη», συνέχισε ο κ. Μισέλ