«Δεν είναι ποτέ αργά για να παγώσει μια επίθεση», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται ακατάπαυστα, αλλά οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φτάσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία, αναμένεται μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε πως τίθεται σε ετοιμότητα μια δύναμη ταχείας αντίδρασης.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

Με την ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα να χτυπάει κόκκινα, επηρεάζοντας την παγκόσμια κοινότητα και τη Δύση να έχει προετοιμάσει δέσμη κυρώσεων σε βάρος του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα προβεί σε δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με τη διπλωματική κρίση στις 20:00 απόψε (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση πριν από μία μέρα, μετά το διάγγελμα Πούτιν, που χαρακτηρίστηκε εμπρηστικό και ερμηνεύτηκε ως προάγγελος μιας μεγάλης σύρραξης, η εκρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, προανήγγειλε την επιβολή περαιτέρω οικονομικών και εμπορικών περιορισμών στις δύο ουκρανικές επαρχίες που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον Ρώσο πρόεδρο.