Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, κάνουνε λόγο για  δέκα χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.

Λίγο μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ, ότι η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου δηλώνουν ότι, η κυβέρνηση της Μόσχας έχει ήδη αναπτύξει μέσα σε διάστημα 12 ωρών 10.000 στρατιώτες σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Βάσει της ίδιας πηγής, που έχει στενές σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, αναφέρεται ότι έξι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκ , πέντε χιλιάδες στο Λουχάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι …ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα – αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί», ανέφερε η ίδια πηγή. Παρόλα αυτά, η  Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή».

«Η σχέση της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι «διαφορετική» από τα άλλα μετασοβιετικά κράτη , δήλωσε σήμερα από το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν .

Σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο Πούτιν εξήγησε ότι η Ρωσία επιδίωξε να συνεργαστεί με όλα τα ανεξάρτητα κράτη που αναδύθηκαν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως η κατάσταση στην Ουκρανία «είναι διαφορετική» λόγω της παρέμβασης ξένων χωρών .

«Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αναγνώρισε όλες τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και, όπως γνωρίζετε, εργάζεται ενεργά για να ενισχύσει τη συνεργασία της με όλες τις ανεξάρτητες χώρες που αναδύθηκαν στη μετασοβιετική εποχή», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας:

«Σκοπεύουμε να εργαστούμε με αυτόν τον τρόπο με όλους τους γείτονές μας, αλλά με την Ουκρανία, η κατάσταση είναι διαφορετική»…Αυτό συμβαίνει επειδή, δυστυχώς, το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες με στόχο να απειλήσουν την Ρωσία. Αυτός είναι ο μόνος λόγος».