Φυσικό αέριο, ασφάλεια ομογενών αλλά και αμερικανικές βάσεις στο τραπέζι της συζήτησης

Σήμερα στις 09:30 το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου, ως αρμόδιο όργανο για θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, να παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις για τη χώρα μας από πιθανή πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, από το θέμα της ενεργειακής ασφάλεια της χώρας ως το θέμα της προστασίας των ομογενών.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για έναν ακόμη λόγο, καθώς αν και εφόσον υπάρξει επέμβαση των Η.Π.Α., είναι πιθανό να ζητηθεί η χρήση βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Διπλωματικοί παράγοντες πάντως εκτιμούν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή αυτό δεν είναι ένα πιθανό σενάριο.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή. Η Ελλάδα εξαρτάται σε ποσοστό 40 με 45% από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτό το μέτωπο η ανησυχία δεν είναι μεγάλη, καθώς για να σταματήσει η ροή προς τη χώρα θα πρέπει η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα του TurkStream, μέσω του οποίου φτάνει το φυσικό αέριο στη χώρα μας.