«Παραπλανητικά ως προς την ουσία και το νόημα των δηλώσεων» χαρακτηρίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον τίτλο και το περιεχόμενο σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Δημοκρατία» με τίτλο «Άκυρη η συμφωνία με το Πακιστάν που δεν δέχεται να πάρει πίσω λαθρομετανάστες» κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το συγκεκριμένο δημοσίευμα, τονίζοντας ότι «οι εμμονές της εφημερίδας -καθώς το δημοσίευμα είναι ανυπόγραφο- δεν επιτρέπεται να παρουσιάζονται εν είδει πραγματικών ειδήσεων στο αναγνωστικό κοινό», ενώ ζητά «την επανόρθωση και την αποκατάσταση της αλήθειας».

Η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

«Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας “Δημοκρατία” (σελ. 13), το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνει ότι ο τίτλος και το περιεχόμενό του είναι παραπλανητικά ως προς την ουσία και το νόημα των δηλώσεων, καθώς και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

Αναλυτικότερα, σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή της στη ΒΕΡΓΙΝΑ TV, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Βούλτεψη, έκανε τις ακόλουθες αναφορές:

1. “Συμφωνία με το Πακιστάν δεν υπήρξε”: Στην παρούσα φάση, εκδηλώθηκε η από κοινού πρόθεση με το Πακιστάν για έναρξη τεχνικού διαλόγου προς διαπραγμάτευση πιθανής συμφωνίας. Μια τέτοια πιθανή συμφωνία θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, όπως προβλέπεται. Συνεπώς, συμφωνία με το Πακιστάν δεν υπήρξε, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει επανειλημμένα τονιστεί από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

2. “Για να γίνει μια συμφωνία με το Πακιστάν πρέπει να περάσει πάρα πολύς χρόνος”: Η δέσμευση για την έναρξη συζητήσεων σε υψηλό διοικητικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς της παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης είναι πασίδηλο ότι απαιτεί μια μακρά χρονική περίοδο διαπραγματεύσεων.

3. “Μια τέτοια συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει επιστροφή των μη νόμιμων Πακιστανών που βρίσκονται στην Ελλάδα”: Μια πιθανή συμφωνία πρέπει να καλύπτει την επιστροφή όσων εισέρχονται ή και διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα, καθώς και τη συστηματική εφαρμογή ευρωπαϊκών εργαλείων επιστροφής με δεσμευτικό -όμως- χαρακτήρα, όπως ακριβώς έχει ενταχθεί και στο Μνημόνιο Κατανόησης με το Μπαγκλαντές. Αποτελεί, από την πρώτη στιγμή, βασική επιδίωξη στην εν λόγω διαπραγμάτευση.

Το τελευταίο διάστημα, η “Δημοκρατία” έχει επιλέξει, δυστυχώς, τον δρόμο της παραπληροφόρησης. Σήμερα, προσπαθεί να παρουσιάσει τεχνηέντως μια δήθεν διαφωνία μεταξύ του κ. Μηταράκη και της κ. Βούλτεψη.

Οι εμμονές της εφημερίδας -καθώς το δημοσίευμα είναι ανυπόγραφο- δεν επιτρέπεται να παρουσιάζονται εν είδει πραγματικών ειδήσεων στο αναγνωστικό κοινό. Παρακαλούμε στην αυριανή έκδοση για επανόρθωση και αποκατάσταση της αλήθειας».