Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζήτησε «Καθαρές, συγκεκριμένες και άμεσες» εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση και τη Ρωσία, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα, τα οποία εμποδίζουν να βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα που απασχολεί τη χώρα του.

«Η Ουκρανία καλωσορίζει τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες και προχθές, αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο»,ανέφερε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το TASS. Εξήγησε παράλληλα, πως το Κίεβο «περιμένει επιπλέον βήματα στην άσκηση πίεσης μέσω κυρώσεων».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, τόνισε, πως «η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα σαφείς και συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφάλειας, γιατί θέλουμε να ξέρουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, τα σπίτια μας και όχι μόνο τους εαυτούς μας. Η υποστήριξη από τους εταίρους μας είναι σημαντική», επισημαίνοντας πως η Ρωσία πρέπει να είναι μεταξύ των εγγυητών της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι, νωρίτερα, είχε σταθεί στο ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τις πιθανές «απαντήσεις» του Κιέβου στη Μόσχα και το ενδεχόμενο εισαγωγής καθεστώτος βίζας με τη Ρωσία, τόνισε πως έχει «πολλές προτάσεις από την ομάδα μας σχετικά με την απάντησή μας. Αυτές συνδέονται με τα περαιτέρω βήματα της Ρωσίας».