Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία – περιλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας—έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ροή προσφύγων προς το παρόν, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αυξάνεται η κυκλοφορία των πεζών.

Ο Αλεξάντερ Μπαζάνοφ έφυγε από το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν και διασχίζοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Πολωνία με τα πόδια.

Ο Μπαζάνοφ, ένας 34χρονος από τη Μαριούπολη, που απέχει 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του ότι ξεκίνησε πόλεμος.

«Το μόνο που νιώθω είναι μεγάλος φόβος», τόνισε την ώρα που περίμενε σε ένα μεθοριακό πέρασμα περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία. «Θα επισκεφθώ τον πατέρα μου στην Ισπανία, αλλά δεν έχω χρήματα και δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω».

Το πέρασμα στη Μέντικα χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ουκρανούς που πηγαίνουν στην Πολωνία για ψώνια ή για να εργαστούν.

Σήμερα οι ουρές των ανθρώπων που περίμεναν να εισέλθουν στη μεθοριακή αυτή πόλη μεγάλωναν, με κάποιους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι ανησυχούν πως η Ρωσία θα εισβάλει βαθιά στη χώρα τους.

«Όλοι πίστευαν ότι η δυτική Ουκρανία είναι ασφαλής επειδή είναι κοντά στις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», επεσήμανε η 44χρονη Μαρία Πάλις που έφτασε στα πολωνικά σύνορα με την οικογένειά της και την οικογένεια του αδελφού της. «Φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά ασφαλής».

Η είδηση της εισβολής ώθησε στην Όλγκα Παβλούσικ και τον φίλο της Μπόχνταν Μπεγκέι να σπεύσουν στα σύνορα με την Πολωνία, αφήνοντας πίσω τον σκύλο τους. Δεν ξέρουν πού θα πάνε.

«Οπουδήποτε υπάρχει ασφάλεια, είναι καλά», δήλωσε.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στην Πολωνία προετοιμάζουν κλίνες για να δεχθούν τραυματίες από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας.

«Η Πολωνία προετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, περιλαμβανομένων Ουκρανών πολιτών που έχουν επηρεαστεί από την ένοπλη σύγκρουση», επεσήμανε το υπουργείο.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στην Πολωνία θα έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, περιλαμβανομένων των νοσοκομείων. Προετοιμάζονται κλίνες στα νοσοκομεία για τη διακομιδή τραυματιών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ