Τέλος στην  επικοινωνία με τη Μόσχα έβαλε η Ουκρανική πλευρά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι ουκρανικές Aρχές πρότειναν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία αντί του Μινσκ και στη συνέχεια διέκοψαν εντελώς την επαφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο ομόλογό του την Πέμπτη να διεξαχθούν συνομιλίες προκειμένου να σταματήσουν οι «θάνατοι των ανθρώπων».

Η Μόσχα δήλωσε έτοιμη για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ ως οικοδεσπότη των διαπραγματεύσεων. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κίεβο είχε εκφράσει την επιθυμία του να διαπραγματευτεί στη Βαρσοβία και στη συνέχεια τερμάτισε την επικοινωνία. «Αυτή η παύση διαρκεί πολύ καιρό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε ανοίξει μια χαραμάδα διαλόγου, δηλώνοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σι Τζινπίνγκ πρόθυμος για συνομιλίες σε ηγετικό επίπεδο με την Ουκρανία.

Μιλώντας νωρίτερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μας επιδίωξη για ειρήνη».