Μετά από όσα συνέβησαν γύρω από την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος άσκησε προσωπική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και δέχθηκε επιθέσεις για την κίνησή του αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες στις διαμάχες ενόψει συνεδρίου.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ανέφερε ότι «οφείλουμε στην πορεία προς το συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, τη συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος» και τόνισε πως «η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ίσα ίσα πρέπει να το ενισχύσουμε. Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στον κίνδυνο να παρεκτραπούν τα πράγματα, ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί ο γραμματέας του κόμματος Δ. Τζανακόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, «ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, μέλος του κόμματος -προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε και μία δεύτερη πρόταση για την καλύτερη εκπροσώπηση της βάσης του κόμματος, κυρίως για τις οργανώσεις της περιφέρειας. Ειδικότερα ανέφερε, μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του κόμματος:

«Διεξάγεται όπως ξέρετε μια συζήτηση σε σχέση με το πως θα μπορέσουμε, αν η πρόταση που έχω καταθέσει στον προσυνεδριακό διάλογο γίνει δεκτή από το συνέδριο, να εκλεγεί από την βάση του κόμματος η ΚΕ, πως θα μπορέσουμε αυτή η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και να δούμε, διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες. Έλαβα και μια επιστολή από γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών, η οποία μιλά για την ανάγκη συνολικά ως κόμμα να υιοθετήσουμε την λογική της αποκέντρωσης, της περιφερειακής στρατηγικής για τη συγκρότηση του κράτους, της οικονομίας, αλλά και του κόμματος. Σε ότι αφορά το κόμμα, στη πρόταση η εκλογή των μελών της ΚΕ να γίνει από τη βάση του κόμματος ανά περιφέρεια, και με την μέριμνα για την ενίσχυση των εκπροσώπων των μαζικών χώρων ώστε να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της υποεκπροσώπησης της περιφέρειας στα όργανα του Κόμματος.

Σε αυτή την τομή την οποία επιχειρούμε να κάνουμε και υιοθετώντας την αντίληψη της περιφερειακής στρατηγικής και για το κράτος αλλά και για την οικονομία, έχει βάση η πρόταση να ενισχύσουμε τη περιφερειακή εκπροσώπηση και συγκρότηση του Κόμματος.

Συνεπώς θα ήθελα να σας καταθέσω την σκέψη μου, η η συγκρότηση της ΚΕ, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια.

Έτσι θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Και πέραν αυτού η πρόταση αυτή, επιπλέον διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη».