Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο «Π», χαρακτηρίζει «μαύρη μέρα για την Ευρώπη» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η κίνηση της Μόσχας αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Στην ερώτηση αν το υπουργείο ανησυχεί για το ενδεχόμενο μεταναστευτικών ροών, τόνισε πως αυτό διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο.

Πόσο σας ανησυχεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία; Εκτιμάτε πως υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης προσφυγικών ροών;

Η Πέμπτη ήταν μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θεμελιωδών αρχών όπως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Είναι όμως και η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και ο δυτικός κόσμος πρέπει να επιδείξουν μία συμπαγή και αδιαίρετη στάση απέναντι σε επιθετικές ενέργειες και κάθε έκφραση αναθεωρητισμού. Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η βία, και δη η ένοπλη, είναι μονόδρομος για επιστροφή σε «σκοτεινές εποχές». Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και ελπίζουμε η Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει σε αυτόν.

Το ενδεχόμενο προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας έχει ήδη τεθεί και αποτελεί για εμάς «άσκηση επί χάρτου» σε πραγματικό χρόνο. Η χώρα μας, όπως και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, έδειξε ότι διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και τα αυτονόητα αποθέματα ανθρωπισμού για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ίδιο θα πράξουμε και στην περίπτωση της Ουκρανίας, αν απαιτηθεί.

Παρά το γεγονός πως έχουν μειωθεί σε σημαντικό ποσοστό οι προσφυγικές ροές, πώς σχολιάζετε τις συχνές επιθέσεις που δέχεστε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που σας κατηγορεί για παράνομες επαναπροωθήσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί και αναμασά συχνά την τουρκική προπαγάνδα, πράγμα θλιβερό. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιδεοληψίες του έρχονται στην επιφάνεια. Στελέχη του έχουν επιρρίψει πολλάκις –μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου– ευθύνες σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ, παλαιότερες καταγγελίες περί υποτιθέμενων επαναπροωθήσεων εξετάζονται ενδελεχώς από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς η χώρα μας διαθέτει ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης καταγγελιών. Ωστόσο, αναπολούν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που είχε ολέθριες συνέπειες για την καθημερινότητα των νησιών μας. Για πολλοστή φορά, ωστόσο, προτάσσουν το κομματικό έναντι του εθνικού συμφέροντος. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Πώς απαντάτε στην κριτική που δέχεστε, ακόμα και από το εσωτερικό της ΝΔ, για τη συμφωνία με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές; Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο παράθυρο νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών;

Αρχικά, πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πακιστάν. Υπογράψαμε μια Δήλωση Πρόθεσης για την έναρξη τεχνικού διαλόγου, ο οποίος πιθανώς να μετεξελιχθεί σε συμφωνία, εφόσον η πλευρά του Πακιστάν συνομολογήσει στη βασική επιδίωξη της χώρας μας.

Αντιθέτως, με το Μπαγκλαντές υπάρχει, πλέον, ένα Μνημόνιο Κατανόησης, που προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση ως αντίβαρο στην παράνομη.

Πλέον, οι επιστροφές στο Μπαγκλαντές –βάσει της αξιοποίησης ευρωπαϊκών εργαλείων επιστροφής– αποκτούν δεσμευτικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιούνται στη βάση συνεννόησης σε διμερές επίπεδο. Η χώρα μας θα παρέχει 4.000 άδειες διαμονής ετησίως, καθώς και 15.000 άδειες μεταβατικά για όσους σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα. Οι άδειες διαμονής που θα χορηγηθούν, θα ισχύουν για 9 μήνες ανά έτος με χρονικό ορίζοντα πενταετίας και με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του. Ταυτόχρονα, για να επιστρέψει, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα.

Μετά την παρέλευση των πέντε ετών, ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η άδεια δεν του εξασφαλίζει κανένα περαιτέρω δικαίωμα, πέρα από αυτό στην εποχική εργασία και την υγειονομική περίθαλψη. Ξεκάθαρα δεν πολιτογραφείται, δεν αποκτά εκλογικό δικαίωμα, δεν μπορεί να φέρει μέλη της οικογένειάς του μαζί στη χώρα μας.

Επιπλέον, άδειες εποχικής εργασίας θα δίνονται μόνο αν υπάρξει σύμβαση με εργοδότη αγρότη. Άρα, θα δοθούν εποχικές άδειες μόνο αν υπάρχει ανάγκη από τους παραγωγούς.

Πώς σχολιάζετε την προκλητική ρητορική της Άγκυρας στο μεταναστευτικό;

Η Τουρκία βρίσκεται στον δρόμο προς τις κάλπες. Συνεπώς, προκύπτει η ανάγκη για την ηγεσία της να κρύψει κάτω από το χαλί τις αποτυχίες της. Πρώτον, στην οικονομία με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Δεύτερον, στο μεταναστευτικό, όπου η προσπάθεια εργαλειοποίησής του στην κρίση του Έβρου προσέκρουσε στην αποφασιστικότητα της χώρας μας να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στο μεταναστευτικό η Τουρκία, δυστυχώς, δεν συμμορφώνεται με τις δύο θεμελιώδεις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, και πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, να προστατεύει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο