Εν μέσω κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, συναντήσαμε την Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και, πίνοντας καφέ μαζί της, μας μίλησε για τις δύσκολες στιγμές στην κοινοβουλευτική της πορεία, για την περιπέτεια της υγείας της, για το «brain drain» ως Ελληνίδα μάνα και για τον στόχο της να επιστρέψουν τα παιδιά της στην πατρίδα.

Μεγαλώσατε σε πολιτικοποιημένη οικογένεια;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου οι πολιτικές συζητήσεις ήταν στο καθημερινό «τραπέζι». Η πατρική μου οικογένεια, μία πολυπληθής ελληνική οικογένεια, οκτώ αδέρφια ο πατέρας μου, πάντα είχε άποψη για το πολιτικό γίγνεσθαι. Κι επειδή οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ήταν πολλές, αντίστοιχα πολλές ήταν και οι πολιτικές συζητήσεις. Συζητήσεις στις οποίες ακόμα και αν κατά βάθος συμφωνούσαμε, ενείχαν και το στοιχείο της αντιπαράθεσης.

Κι έτσι αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Έτσι, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι ως πολίτης, ασχέτως του αν ασχολούμουν με την ενεργό πολιτική, δεν θα ενδιαφερόμουν για τα πολιτικά δρώμενα. Εξάλλου, η συμμετοχή στα κοινά θεωρώ ότι είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση των πολιτών. Την απόφασή μου να ασχοληθώ ενεργά στήριξε εξαρχής και ο σύζυγός μου, ο οποίος είχε διατελέσει και ο ίδιος δήμαρχος.

Με δυο λέξεις, τι είναι για εσάς η πολιτική;

Για μένα η πολιτική είναι προσφορά, είναι κάτι που αγαπώ.

Και η Νομική πώς προέκυψε στη ζωή σας; Γιατί αποφασίσατε να γίνετε δικηγόρος;

Η Νομική είναι μία επιστήμη που ακουμπά κάθε φάσμα της ζωής και της κοινωνίας, που ρυθμίζει και επιλύει πλείστα ζητήματα της καθημερινότητας. Και, πάνω απ’ όλα, η δικηγορία έχει στον πυρήνα της τη δικαιοσύνη, μία κατάκτηση των κοινωνιών, που εμένα προσωπικά με αγγίζει. Όπως επίσης συνετέλεσε πολύ στην απόφασή μου το γεγονός ότι ως δικηγόρος θα ήμουν διαρκώς σε εγρήγορση και σε επαφή με τον κόσμο, κάτι που ανέκαθεν με γοήτευε ιδιαίτερα.

Είναι η δεύτερη φορά που εκλέγεστε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τι θα ξεχωρίζατε από την έως τώρα κοινοβουλευτική σας πορεία;

Πολλές ήταν οι έντονες στιγμές και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική μου θητεία και κατά τη διάρκεια της παρούσας. Εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνταγματική Αναθεώρηση, συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας. Κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;

Την άνοιξη του 2019, όταν προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές. Είχα μόλις χειρουργηθεί από καρκίνο και βρισκόμουν στο στάδιο των χημειοθεραπειών. Είχα ολοκληρώσει την πρώτη μου χημειοθεραπεία και τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές είχε προγραμματιστεί η δεύτερη. Είναι στιγμές που προσεύχεσαι στον Θεό, μιλάς με τον εαυτό σου και διαπιστώνεις εν τέλει ότι η ψυχή είναι πιο δυνατή από το σώμα.

Πώς βιώσατε αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας σας; Υπήρχαν στιγμές που φοβηθήκατε;

Φυσικά και φοβήθηκα και βίωσα πόνο και ταλαιπωρία. Ανθρώπινο είναι. Μα, κυρίως, αυτές τις στιγμές, επαναπροσδιορίζεις και ιεραρχείς τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει στην κοινοβουλευτική σας δράση;

Αυτό που ως βουλευτής διαρκώς επισημαίνω, είναι η στήριξη της ελληνικής Περιφέρειας. Στην ύπαιθρο, στη μοναδικής ομορφιάς ελληνική επαρχία, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Και όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να εστιάσουμε στην Περιφέρεια, πρέπει να στραφούμε στην αποκέντρωση, δίνοντας κίνητρα για τη ενδυνάμωσή της. Και, φυσικά, πάντα προσπαθώ για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, προβλήματα που γνωρίζω καλά από την 25ετή  πορεία μου ως μάχιμη δικηγόρος.

Ποια είναι η στιγμή που θα διακρίνατε ως κορυφαία;

Η στιγμή όμως που ξεχωρίζω και θα θυμάμαι όσο ζω είναι όταν στεκόμουν στο βήμα της Ολομέλειας, ως κεντρική εισηγήτρια του ιστορικού νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ένιωθα ότι η φωνή μου έβγαινε από τα βάθη της καρδιάς μου, όταν, απευθυνόμενη στους συναδέλφους όλων των κομμάτων, και ενώ μας παρακολουθούσαν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο, τους ζήτησα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ώστε εμείς οι βουλευτές, σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα, να γίνουμε η γέφυρα που θα ενώσει τον Οικουμενικό Ελληνισμό με την πατρίδα. Και φυσικά, η συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτη, όταν στην οθόνη του Κοινοβουλίου κατεγράφησαν 288 θετικές ψήφοι.

Βλέποντας την κοινοβουλευτική σας δράση, διαπιστώνω ότι είστε και πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής. Πείτε μας δυο λόγια για τη Βιβλιοθήκη, σε τι στοχεύει η προεδρία σας;

Μία ξεχωριστή ιδιότητα είναι αυτή της προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει έναν ανεκτίμητο πλούτο γνώσης και ιστορίας. Αυτό που ως πρόεδρος πρόταξα από την πρώτη στιγμή, είναι το πώς θα προωθήσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια της Βιβλιοθήκης, τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και κυρίως εκτός αυτού. Για τον λόγο αυτόν, ενημερώνουμε τακτικά τους βουλευτές με κάθε δυνατό μέσο, με έντυπα, ηλεκτρονική αλληλογραφία αλλά και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Βιβλιοθήκη για τις δράσεις και τα εργαλεία που προσφέρει.

Ποια δράση εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης της Βουλής θα ξεχωρίζατε;

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες δράσεις εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης, αυτή όμως την οποία ξεχωρίζω και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη είναι η ακουστική παραγωγή του Συντάγματος της Ελλάδος και του Κανονισμού της Βουλής, των δύο καταστατικών κείμενων της ελληνικής Πολιτείας, τα οποία είναι για πρώτη φορά διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης της Βουλής σε μορφή ηχητικού βιβλίου, για τους εντυποανάπηρους συμπολίτες μας. Μία συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους Άλλους», που καταδεικνύει ότι η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση είναι δικαίωμα όλων. Και το όραμα για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς πραγματώνεται βήμα-βήμα, μέσα από νέα εργαλεία και καινοτόμες πρακτικές.

Τι στόχο έχετε θέσει;

Ο στόχος μας είναι αυτός ο πλούτος να φτάσει στους μαθητές, στους νέους, στους επιστήμονες, στους ερευνητές, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, με τη συνδρομή των μελών της Επιτροπής και την άοκνη προσπάθεια των στελεχών και των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης, μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι γίνεται μία πραγματικά εξαιρετική δουλειά.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης;

Η προσέλκυση επενδύσεων και συνακόλουθα η αντιστροφή του «brain drain». Είναι κρίσιμο η προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να συνεχίσει να καταγράφει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Θέλουμε τους νέους μας να επιστρέψουν στην Ελλάδα, θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, να τους προσφέρουμε όραμα και προοπτική. Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη την αρχή, είναι ορατή και αδιαμφισβήτητη, οι νέοι μας ήδη επιστρέφουν στη χώρα, αλλά η προσπάθεια δεν σταματά, συνεχίζεται. Μέσα σε αυτούς τους νέους συμπεριλαμβάνω και τις κόρες μου, οι οποίες, αφού αποφοίτησαν η μία από το Αριστοτέλειο ως χημικός μηχανικός και η δεύτερη από τη Νομική Αθήνας, έφυγαν πριν από κάποια χρόνια στο εξωτερικό.

Ως μητέρα λοιπόν, πώς βιώνετε το «brain drain»;

Βιώνω το «brain drain»… ως Ελληνίδα μάνα. Θέλω τα παιδιά μου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Έχετε κάποιο χόμπι; Υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος. Γι’ αυτό τον αξιοποιώ διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή περπατώντας.

Τι είναι αυτό που διακρίνετε στον πρωθυπουργό;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ηγέτης, ο οποίος ουδέποτε μέτρησε το πολιτικό κόστος για τις επιλογές του, ουδέποτε επιδίωξε να γίνει αρεστός. Λειτουργεί με βάση το όραμα που έχει για την Ελλάδα του αύριο, για μία καλύτερη, σύγχρονη και Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Συντελούνται στη χώρα μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για την Ελλάδα του μέλλοντος. Πάνω απ’ όλα όμως, και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό, είναι ένας πρωθυπουργός που ενσαρκώνει έναν υγιή πατριωτισμό, που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Χαρακτηριστικά που δεν είδαμε στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης που έχει ως στόχο το εθνικό συμφέρον. Κι εδώ θα επαναλάβω τα λόγια του πρωθυπουργού: «Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί όπου ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας».

Και στην Πιερία τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο;

Καταρχάς, τον τόπο μου. Έναν τόπο ευλογημένο που διαθέτει ένα παγκοσμίου φήμης και ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς βουνό, τον Όλυμπο, αλλά και την κατοικία των εννέα μουσών, τα Πιέρια Όρη. Όπως και 70 χιλιόμετρα προσβάσιμων και πεντακάθαρων ακτών, μία από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες ακτογραμμές της πατρίδας μας. Κυρίως όμως, είναι ευλογημένος τόπος, διότι έχει ένα μοναδικό ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτούς τους ανθρώπους δίνω τον δικό μου αγώνα. Για τους αγρότες της Πιερίας, για τους ανθρώπους του τουρισμού, για τους επιχειρηματίες, για όλους τους Πιεριείς.

Υπάρχει αλήθεια κάτι που σας τρομάζει;

Αυτό που με φοβίζει πραγματικά, που με τρομάζει θα έλεγα, είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της για τις μελλοντικές γενιές, τι κόσμο θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Η ζημιά η οποία έχει επέλθει στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστια και ήδη βιώνουμε τα δραματικά αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Απαιτούνται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες και τολμηρές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Ποια είναι η άποψή σας για την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης;

Αισθάνομαι περήφανη που ανήκω σε μία πολιτική παράταξη, που κατάφερε να αντιστρέψει τη διεθνή εικόνα της χώρας. Η Ελλάδα, υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέκτησε την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών, λόγω της πανδημίας, η πατρίδα μας εξελίσσεται σε έναν από τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς και ήδη παγκόσμιοι κολοσσοί επιλέγουν την Ελλάδα για να επενδύσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το κλίμα αυτό οφείλεται και πιστώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σαφώς, πάντα υπάρχουν δυσκολίες κι έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η δυναμική και οι προοπτικές της χώρας μας είναι κάτι περισσότερο από ευοίωνες.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο