Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την απόφαση της Άγκυρας, (ύστερα από επικοινωνία Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν) να ενεργοποιηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσουν τα Στενά, ανέφερε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνορεύει με την Ρωσία και την Ουκρανία στην Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Η Τουρκία, τη Δευτέρα, ζήτησε απ’ όλες τις χώρες να μην διαπλέουν τα Στενά της προς την Μαύρη Θάλασσα βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, περιορίζοντας τη διέλευση κάποιων ρωσικών πολεμικών.

Η Άγκυρα έχει το δικαίωμα σύμφωνα με τη συνθήκη, να περιορίσει την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων κατά την διάρκεια μιας περιόδου πολέμου.

Η συνθήκη της επιτρέπει να περιορίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους. Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν να περάσουν από τη Μεσόγειο τα στενά του Βοσπόρου.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ακάρ, εξήγησε στον Σοϊγκού, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ειρήνη στην περιοχή και τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.