«Παρών» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 δηλώνει, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης. Ο κ. Γαλάνης ανέπτυξε αναλυτικά τον προγραμματισμό του σε επίπεδο έργων, ανακοινώνοντας «21 νέα μεγάλα έργα με 67% χρηματοδότηση από φορείς όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Πράσινο Ταμείο και το ΕΣΠΑ»

Σε σχέση με την πανδημία αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη, πώς είναι η κατάσταση στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού;

Λόγω της επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον», στον δήμο μας εξακολουθούμε να ενισχύουμε το δίχτυ προστασίας των συμπολιτών μας έχοντας απόλυτη προτεραιότητα τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Έτσι, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την ανάσχεση της πανδημίας, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού πραγματοποιεί, σε εβδομαδιαία βάση και σε συνεργασία με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, δωρεάν rapid tests για όλους κάθε Πέμπτη, κατά τις ώρες 9:30-15:00 στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Νέο Ψυχικό.

Επιπλέον, κατευθύνουμε και συντονίζουμε τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς για άτομα με αναπηρία, ανήμπορους και μοναχικούς ανθρώπους που αδυνατούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα και κατοικούν εντός των ορίων του δήμου μας, μέσω του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αξίζει να αναφέρω πως η εμβολιαστική κάλυψη στον δήμο μας, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, ξεπερνάει το 80%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμών στους υπαλλήλους των δήμων, το ποσοστό μας ξεπερνάει το 70% που έχει ήδη εμβολιασθεί ή νοσήσει.

Πώς εξελίσσεται ο προγραμματισμός σας στο επίπεδο των έργων;

Βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα 21 νέα μεγάλα έργα με 67% χρηματοδότηση από φορείς (υπουργείο Εσωτερικών, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο και ΕΣΠΑ) όπως η ανάπλαση, η ανάδειξη και η αποκατάσταση του Παιδικού Κήπου Πικιώνη, η εξ ολοκλήρου ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού, το αρδευτικό σύστημα του Νέου Ψυχικού, η ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων στη Φιλοθέη, η υπογειοποίηση καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, η κατασκευή ραμπών και λοιπών εγκαταστάσεων ΑμεΑ στα σχολεία μας, το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι ασφαλτοστρώσεις και οι απαραίτητες ανακατασκευές πεζοδρομίων και πολλά άλλα.

Είστε στη μέση αυτής της δημοτικής θητείας. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια;

Στη μέση της –ομολογουμένως γεμάτης με προκλήσεις– θητείας μου, λόγω της πανδημίας αλλά και της απλής αναλογικής, που δεν παρέχει βοήθεια στον εκάστοτε δήμαρχο και την παράταξή του να διοικήσει όπως επιθυμεί, ως δημοτική αρχή έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε πολλά σημαντικά έργα. Έχουμε αναβαθμίσει τους κοινόχρηστους χώρους και δη τις παιδικές χαρές και έχουμε λάβει πιστοποίηση και των 13 Παιδικών Χαρών που διαθέτει το προάστιό μας. Η Παιδική Χαρά Μακεδονίας είναι ένα πραγματικό στολίδι για τον δήμο μας και θεωρείται πρότυπο Παιδικής Χαράς ακόμα και σε διεθνές πρότυπο. Επιπλέον, έχουμε προβεί σε

πλήρη ανακαίνιση όλων των σχολικών κτιρίων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επαναλειτουργήσαμε, αφού πρώτα πιστοποιήσαμε, το πρωτοποριακό και πανέμορφο Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού με το υπέροχο τρενάκι, καταφέραμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του δήμου μας από την πρώτη στιγμή, με την έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών για όλους, και κυρίως μάθαμε να λειτουργούμε και να εργαζόμαστε μέσω διαδικτύου, καθώς ήμασταν από τους πρώτους δήμους που διοργανώσαμε διαδικτυακά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια από τον Μάρτιο του 2020, αλλά και όλες τις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Φυσικά δεν αμελήσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις οργανώνοντας συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, συζητήσεις με επιστήμονες και εν γένει δράσεις του δήμου μας μέσα από το youtube κανάλι του, έτσι ώστε οι κάτοικοί μας να μην αισθανθούν την έλλειψη της παρουσίας της δημοτικής αρχής ούτε λεπτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Είναι στις προθέσεις σας μία ακόμη θητεία;

Με την κατάργηση της απλής αναλογικής, ο νέος νόμος μού δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να διεκδικήσω μια ακόμα θητεία, αλλά και να μπορέσω –αν με τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του και επανεκλεγώ– να παράγω έργο για τον δήμο μου, μιας και η ακυβερνησία που είχε προκαλέσει ο προηγούμενος νόμος επιτέλους τερματίζεται.

Για να γίνω πιο κατανοητός, στον δήμο μας από το σύνολο των 27 δημοτικών συμβούλων θα είχαμε εκλέξει 18, αφήνοντας μόνο 9 θέσεις για τις 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα, αν και με 12 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και χωρίς να έχουμε την πλειοψηφία, αγωνιζόμαστε καθημερινά, έτσι ώστε να καταφέρουμε να παράγουμε έργο, δεδομένου ότι δεν έχουμε τη στήριξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι αν υπήρχε ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος στις περασμένες εκλογές του Μαΐου 2019, η τωρινή δημοτική μας αρχή θα είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43,5% – καταρρίπτοντας έτσι ένα κατεστημένο από τη σύσταση του ενιαίου Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού!

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού;

Για τα επόμενα πολύτιμα δύο χρόνια της θητείας μου, οραματίζομαι έναν δήμο προάστιο-πρότυπο, όπως άλλωστε ονομάζεται και η παράταξή μου, για τον οποίο θα αισθάνονται υπερήφανοι οι συνδημότες μου και θα θέλουν να υιοθετήσουν στοιχεία του και άλλοι δήμοι.

Φυσικά, οραματίζομαι να ολοκληρώσω και τα παραπάνω προγράμματα που έχουμε θέσει τα θεμέλιά τους, ώστε να μπορέσουμε όλοι να χαρούμε το πανέμορφο προάστιό μας κάτω από καλύτερες συνθήκες για όλους και, κυρίως, για τη νέα γενιά που το έχει τόσο ανάγκη.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο